Ličnost godine Danas: Dostojanstvena i hrabra - otkud takva snaga u Mariniki Tepić? 1Foto: Miloš Tešić/ATAImages

„Marinika Tepić stavila nas je pred svršen čin. Dala nam je ne tako težak zadatak da razmislimo šta možemo da učinimo za Srbiju, ako je već ona odlučila da za nju rizikuje život“, napisao je Marko Vidojković u jednom od tekstova posvećenom potpredsednici Stranke slobode i pravde i jednoj od nositeljki liste “Srbije protiv nasilja”.

Samo oni koji ne prate pomno čude se otkuda takva snaga u ovoj krhkoj ženi upečatljivo lepih velikih očiju iz kojih isijava iskrenost koju svedoči i svojim smirenim i odlučnim tonom i glasom i kada javnosti razotkriva i saopštava i najružnije afere, kriminalne radnje, pa i zločine ove vlasti učinjene sopstvenom narodu.

A to su redom one najgnusnije – optužila je režim da je stvorio ozloglašeni klan Belivuk protiv koga se u međuvremenu okrenuo, a Dragana Markovića Palmu, predsednika Jedinstvene Srbije, da je organizovao prostituciju žena i devojaka, od kojih su neke bile maloletne, u poznatom noćnom klubu u Jagodini, optuživši istovremeno vlast da štiti Palmu od krivičnog gonjenja.

Kako to u ovoj zemlji već (predugo) biva Marković je, iako je protiv njega u međuvremenu pokrenuta istraga i Marinika Tepić podnela krivičnu prijavu, odgovorio da su optužbe na njegov račun „lažne“ i pokrenuo tužbu protiv same Tepić početkom 2022. i slučaj je i dalje – nerazjašnjen.

Ovaj ilustrativan odnos vlasti prema njoj samo daje krila onima koji su uz skute te vlasti iz znaju samo oni kakvih interesa, pa je za njih probitačno (a vidimo i nekažnjivo) na različite načine napadati ovu ženu – gađati je živom kokoškom na javnom skupu ili sa televizije sa nacionalnom frekvencijom na najprizemniji šovinistički način dovoditi u pitanje njene stavove prebrojavajući njena krvna zrnca i utvrđujući im poreklo.

Stoicizam i dostojanstvenost koji Marinika Tepić, potpredsednica SSP, demonstrira noseći se sa svim ovim situacijama, ali i nepokolebljivost i istrajnost u borbi protiv svega što je javnosti otkrila kao nakazno lice ove vlasti, sada se potvrđuje i u njenom štrajku glađu.

Sama je istakla da je kardiolog pohvalio rekavši joj da je ta „vrsta odlučnosti i izdržljivosti u glavi“.

Kako političarka u Srbiji treba da se bori pokazala je još pre više od deset godina na mestu pokrajinske sekretarke za sport i omladinu.

Za materijal koji je bio deo prvih časova seksualnog obrazovanja u Vojvodini članovi Demokratske stranke Srbije tvrdili su da „promoviše homoseksualnost“ i da bi zbog toga Tepić trebalo da podnese ostavku na mesto sekretarke.

Odbranila je materijal i ostala na funkciji.

Ovu funkciju obavljala je kao članica Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Uprkos tome što zlonamerni njeno političko delovanje žele da poistovete sa popularnom disciplinom „preletanja“ u srpskoj politici, Marinika Tepić je, menjajući stranke, ostala dosledna.

Iz LSV istupila je kada je Nenad Čanak odlučio da se kandiduje na izborima za predsednika umesto da podrži tada najjačeg oponenta Vučiću – Sašu Jankovića, a ostavku na funkciju u Novoj stranci dala je kada nije pređen izborni cenzus na beogradskim izborima 2018.

Sada već mnogi iz javnog i političkog života pozivaju i mole Mariniku Tepić da prekine štrajk glađu.

Jedna među njima ovih dana je i bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Tepić na sve to odvraća da bi samo jedan telefonski poziv mogao da je natera da prekine štrajk, ali da se moli da se taj poziv još ne dogodi – poziv od njene dece.

Ima ih dvoje.

Sin je student.

„Ne mogu da se pomirim sa tim da će oni sutra pobeći iz Srbije zbog politike“, izjavila je u jednom razgovoru, ističući da su, pored toga što su „njena glava i duh u spokoju“, najjača snaga koju ima upravo studenti – „mladost koja se svako veče okuplja protiv nepravde koja nam je uzela institucije, državu, zakone i sada slobodu“.

Marinika Tepić, rođena Živku (nosila je i prezime prvog supruga Čobanu), završila je engleski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Pre politike bila je profesorka u školi i novinarka i urednica u medijima u Novom Sadu i dopisnica beogradskih medija.

Rođena je 8. avgusta 1974. u Pančevu.

* Uređivački kolegijum Danasa odlučio je da Marinika Tepić bude Ličnost godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari