Marinković: Vučić najmanje 25 puta prekršio Ustav da bi uticao na sudije 1foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Profesor Pravnog fakulteta Tanasije Marinković izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u periodu od 2017. do 2020. imao najmanje 25 izjava u kojima je prekršio odredbu člana 149 Ustava koja zabranjuje svaki uticaj na sudiju u vršenju sudijske funkcije.

Marinković je za TV N1 rekao da je za Vučića karakteristično da su njegove izjave, u kojima napada same sudije, ili se izjašnjava o bitnim elementima istražnih postupaka, ili okrivljuje lica bez postupaka, oblici njegovog uticaja na vršenje sudijske funkcije u Srbiji.

Jedna od tih stavki u svojim izjavama, dodao je profesor, je govor mržnje i uznemiravanje, ponižavanje i postupanje usmereno na određeno imenovanog sudiju, i tu je istakao slučaj Miodraga Majića.

„Sudija Majić je najčešće predmet tih napada, gde je sudija ponaimenično određen. Ima i napada kada se kritikuju određeni sudski postupci kao i određene presude koje nisu pravosnažne, gde je jasno koji sudija odlučuje. Ima i napada na sudstvo u celini, kao i na tužilaštvo u celini. Time se zastrašuje čitavo sudstvo, jer se zapravo šalje poruka šta će se desiti onima koji se drznu da presuđuju onako kako predsednik ne smatra da treba da bude“, naveo je Marinković.

Kazao je da se analizom Vučićevih izjava prepoznaje poseban tip govora koji je diskriminatoran po svojoj prirodi.

„To je govor mržnje, i to je uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje“, istakao je Marinković.

Dodao je da predsednik Vučić pokušava da kod publike pokušava da predstavi sudstvo i tužilaštvo u Srbiji kao profesije koje su nestručne i koje su nečasne.

„To je populistička retorika koja je viđena i u drugim zemljama Evrope i sveta. Ono što kod nas posebno dolazi do izražaja je taj govor mržnje. Sudije i tužioce predsednik u svojim izjavama predstavlja kao stranačke aktere, čime im inputira da postupaju nestručno i nesavesno, a zapravo otkriva svoje shvatanje sudija i tužioca“, istakao je Marinković.

Prema njegovim rečima, iz Vučićevih izjava se može zaključiti o njegovoj nespremnosti da prihvati bilo kakav pluralizam u društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari