marš za sajamfoto FoNet Marko Dragoslavić

Beograd na vodi već je progutao dobar deo savskog priobalja, ali novac nikada ne spava. Sada se nameračio na Beogradski sajam, ali možda je zagrizao više nego što može da proguta.

Grupa građana se odazvala pozivu inicijative Kreni-promeni i u nedelju, po zimi i kiši, učestvovala u “Maršu za Sajam”. Time su pokazali da rušenje sajma neće proći tek tako. Da li će uspeti da spasu sajam, to je već druga stvar.

Generalno govoreći, protesti prethodnih godina su davali promenjive rezultate. Mnogo bolje su prolazili oni protesti koji su od vlasti tražili da nešto ne učini, od onih koji su insisistirali na nekakvoj aktivnosti.

Tako su građani uspeli (za sada) da “ubede” vlast da odustane od kopanja litijuma, rušenja Starog savskog mosta ili postavljanja gondole na Kalemegdan.

Opet, protestanti su ostali kratkih rukava kada su zahtevali da se utvrdi odgovornost fantoma iz Savamale, da se oduzmu frekvencije televizijama koje promovišu nasilje ili rasformira REM.

Pošto čuvari sajma suštinski traže da vlast odustane od svoje namere, to sugeriše da bi moglo da se računa sa pozitivnim ishodom. Problem je što je na mestu sajma treba da nikne novi blok Beograda na vodi.

Da je u pitanju neki drugi kompleks i nečiji tuđi interesi, pa i nekako. Međutim, BNV nije tek tamo neki građevinski projekat. U pitanju je srž naprednjačke vizije Beograda, svojevrsni spomenik Vučićevoj vladavini sa beskrajnim mogućnostima za zaradu.

Cena kvadrata guta simbole grada: Da li će Marš za Sajam zaustaviti širenje Beograda na vodi? 1
Foto: Radenko Topalović/Danas

Nema te svetinje koja bi finansijskim interesima vlasti stajala na putu. Pritom uverevanja da će Hala 1 ostati očuvana ne uliva mnogo sigurnosti. Eno je i zgrada nekadašnje Glavne železničke stanice, kako sređene fasade iznutra propada. Nekadašnji simbol grada postao je ornament koji podiže cenu kvadrata elitnim stanovima. Takva sudbina, po svemu sudeći, čeka i Beogradski sajam.

Ne treba gajiti iluzije da će se na tome stati. Beograd na vodi će se širiti dok god bude postojao ekonomski interes da se širi. I dok god im bude dozvoljeno.

Da li će samovolja vlasti stati sad na Beogradskom sajmu, nije u ovom trenutku jasno. Ali, negde i nekad će stati. To je sasvim izvesno.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari