MASA: Ministarstvo da pomogne u rešavanju krize na Učiteljskom fakultetu 1Foto: N1

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) uputila je danas javni apel Univerzitetu u Beogradu i Ministarstvu prosvete da pomognu u rešavanju krizne situacije na Učiteljskom fakultetu, odnedavno preimenovanom u Fakultet za obrazovanje učitelja i vaspitača, a povodom izbora dekana Fakulteta, saopšteno je iz te organizacije.

Kako je objašnjeno, sadašnji dekan Danimir Mandić je trenutno u svom trećem uzastopnom mandatu i sada se kandidovao za četvrti uzastopni mandat, a prema Zakonu o visokom obrazovanju dekan se bira „na tri godine sa mogućnošću jednog uzastopnog izbora”.

I u Statutu Univerziteta u Beogradu stoji da se dekan bira „na period od tri školske godine sa mogućnošću jednog ponovnog izbora”.

Aktuelni dekan je nedavno izdejstvovao preimenovanje fakulteta, iz Učiteljskog u Fakultet za obrazovanje učitelja i vaspitača, čime, kako se čini, pokušava da zaobiđe Zakon i Statut i predstavi svoj četvrti uzastopni izbor kao prvi jer se fakultet ne zove više isto. Ovakvo postupanje je očigledno pokušaj manipulacije i zaobilaženja zakonskih regulativa kako bi se ostvarila lična korist, ukazuje MASA.

U apelu se navodi i da, dodatno, postoje indicije da je aktuelni dekan obavljao nedozvoljene pritiske na potencijalnog protivkandidata, da su za kandidaturu ostavljani bezrazložno i tendenciozno kratki rokovi, iako po Statutu Učiteljskog fakulteta, kandidat može predati neophodnu dokumentaciju najkasnije u roku od 30 dana od prihvatanja kandidature

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari