MASA: Podrška Goranu Markoviću 1foto FoNet/Aleksandar Barda

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) najoštrije je osudila napade predstavnika aktuelne vlasti u Srbiji na režisera, profesora emeritusa Gorana Markovića.

Ta ogranizacija traži od Medicinskog fakulteta, Lekarske komore Srbije i Srpskog lekarskog društva da se zvanično ograde od izjave ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i  socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević, kao i da joj bude oduzeta licenca.

„Kao predstavnici akademske zajednice posebno smo zgroženi nad činjenicom da je ovaj brutalni verbalni napad potekao od članice Univerziteta u Beogradu, profesorke Darije Kisić Tepavčević. Upravo ona bi morala da zna da kolegijalnost predstavlja jedno od osnovnih načela Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu, a koje je grubo prekršila svojom sramnom izjavom na društvenoj mreži Instagram“, navode iz MASA u saopštenju.

Podsećaju da je jedan od osnovnih motiva za formiranje te organizacije, čiji je osnivački akt između ostalih potpisao i Goran Marković, bio upravo zaštita profesionalne etike i integriteta članova akademske zajednice. IZ MASA kažu da od osnivanja organizacije ukazuju na činjenicu da je sloboda javnog izražavanja mišljenja sve više na udaru nosilaca visokih državnih funkcija, sa ciljem omalovažavanja, ućutkivanja, pa i zastrašivanja pripadnika akademske zajednice.

„Posle policijskog legitimisanja i nedavnih partijski ostrašćenih i neprofesionalnih uvreda koje je na račun Gorana Markovića izrekla ministarka Darija Kisić Tepavčević, usledio je i sramotni tvit premijerke Ane Brnabić. Dok prva, kao epidemiolog, daje sebi za pravo da nekome postavlja „dijagnozu“, druga koristi zvanični tviter nalog kako bi pružila podršku opskurnim idejama o zidanju ludnica u koje bi se smestili neistomišljenici, sa profesorom Markovićem na čelu. Ostaje nam da se zapitamo kada će se sa verbalnog preći na fizičko zlostavljane kritički nastrojenih intelektualaca u Srbiji, kao što smo prethodnih nedelja imali prilike da vidimo na ulicama tokom protesta građana“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, vređanje zdrave pameti od strane premijerke Vlade je postalo konstanta u Srbiji, ali je posebno poražavajuće brukanje lekarske struke zarad partijskih interesa od strane ministarke Kisić Tepavčević, uz iznošenje uvredljive anamneze i dijagnoze van kodeksa lekarske etike.

To je, ocenjuju iz MASA, ujedno i sramota Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji je završila i zato smatraju da Kisić Tepavčević ne zaslužuje zvanje profesora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari