MASA: Poziv na solidarnost sa studentima 1Foto: Pixabay

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) pozvala je danas na solidarnost sa studentima koji su se borili da doktorat ministra finansija Siniše Malog u akademskoj javnosti bude proglašen za plagijat.

U saoptenju MASA poziva u šetnju sa studntima 23. novembra od 18 časova, naglašavajući kako je ideja da „na čelu kolone zajedno hodaju studenti i profesori, bez drugih obeležja“.

„Smatramo da na ovaj način možemo da demonstriramo našu solidarnost u borbi da se sačuva autonomija univerziteta i da pokažemo našu spremnost da se i ubuduće, zajedno sa studentima, borimo za nju“, navodi u saopštenju MASA.

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti pozdravila je juče odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu kojom je utvrđeno neakademsko ponašanje, odnosno plagijat, ministra finansija Siniše Malog, prilikom izrade doktorske disertacije.

„Ovim još nije stavljena tačka na aferu koja je ozbiljno uzdrmala kredibilitet i integritet Beogradskog univerziteta, ali jeste postavljen jasan okvir za dalju borbu protiv urušavanja njegove autonomije i dostojanstva.

Saglasno navedenoj Odluci očekujemo brzu reakciju Senata Univerziteta“, objavila je MASA na svojoj internet stranici.

Ta organizacija, uverena je, kako se navodi, da će odluka Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu „doprineti i drugim zajedničkim naporima da se stane na put nepoštovanju pravila, procedura i etičkih standarda koji su osnovni garanti institucionalne nezavisnosti naših akademskih institucija“.

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti je, kako se navodi, formirana „sa ciljem da pod okriljem otvorene mrežne organizacije okupi sve pripadnice i pripadnike akademske zajednice koji su spremni da se angažuju na jačanju glasa struke kroz zalaganje za konzistentnu primenu osnovnih principa akademskog rada i njihovu odbranu kad su ugroženi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari