MASA: Tužba gradonačelnika Bora protiv profesorke Šerbule još jedan vid zastrašivanja 1Foto: Lidl

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) ocenila je danas da je tužba gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića protiv profesorke Tehničkog fakulteta u tom gradu Snežane Šerbule još jedan vid zastrašivanja unverzitetskih profesora.MASA u saopštenju navodi da je Milikić tužio Šerbulu zbog navodnog izazivanja panike i nereda, zbog izjave na TV Nova o potencijlanoj izgradnji mini nuklearne elektrane u Boru i mogućim opasnostima od nje.

Dodaje se i da je najapsurdnije što je Šerbula tu izjavu dala sa pozicije šefa katedre za zaštitu životne sredine, ali i kao žiteljka Bora, „dakle kao neosporno stručna osoba i direktno zainteresovana građanka za posledice potencijalno opasnog i vrlo verovatno, nezakonitog čina“.

MASA je navela da je nakon tužbe Šerbula bila prinuđena da da izjavu policiji, kao i da o svom trošku angažuje advokata u pokušaju da izdejstvuje odbacivanje tužbe kao neosnovane.

„Teško je zamisliti da će bilo koji sud, ma koliko bio naklonjen režimu, zaista i potvrditi tužbu protiv jedne profesorke za javno izneseno naučno mišljenje iz oblasti njene ekspertize, ali ovo za podnosioca verovatno i nije bio glavni cilj“, piše u saopštenju.

Dodaje se da kao i u slučaju drugih progonjenih univerzitetskih profesora koji su se usudili da iznesu kritičke sudove, glavni cilj tužbe jeste da se pruži još jedan primer kako će proći oni koji se drznu da upozore na opasnosti i argumentovano kritikuju odluke vlasti, čak i sa stručnih pozicija.

„MASA smatra da je ovim činom polje za stručnu, kritičku i slobodnu javnu debatu u Srbiji dodatno suženo i da ukoliko akademska zajednica odlučno ne stane na stranu svojih kolega, koji imaju hrabrost, da sa pozicija struke, ukažu na dramatične probleme sa kojima se naše društvo suočava, onda će i njeno pravo na odbranu struke, kao takve, izgubiti bilo kakav legitimitet“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari