Mašinovotkinja: Žene mogu da obavljaju ovaj posao jednako uspešno kao muškarci 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Posao mašinovođe žene mogu da obavljaju podjednako uspešno kao muškarci jer su uslovi rada danas mnogo bolji nego ranije, ocenila je 23-godišnja mašinovotkinja Marija Stevanović, jedna od pet žena u Srbijavozu koje upravljaju vozovima na beogradskim linijama.

Ona je za agenciju Beta rekla da je njenim kolegama bilo neobično što je odabrala da se bavi tom profesijom, ali da su je prihvatile kao ravnopravnog člana kolektiva.

„Različite su reakcije okoline, mnogi su oduševljeni, neki reaguju sa nevericom, ali kada se svi ti doživljaji slegnu, oni meni ispričaju koliko su oduševljeni i ovim novim vozom i putovanjem Srbijavozom“, rekla je ona.

Dodala je i da je na predrasude drugih gledala kao na motivaciju i da je to nije obeshrabrilo da se danas bavi poslom mašinovođe.

„Sada gledaju sa poštovanjem na uspeh koji sam postigla“, navela je Stevanović.

Govoreći o tome kako se odlučila za tu profesiju, rekla je da njen otac radio na Železnici i da su je još kao malu oduševljavali vozovi.

„Mene su oduševljavali i ti ljudi, na koji način pristupaju tom poslu i kako se odgovorno odnose prema njemu. Želela sam da postanem jedna od njih. Otac je prvo reagovao sa negodovanjem, ali je danas ponosan na ono što sam postigla“, rekla je Stevanović.

Najveći izazovi tog zanimanja, rekla je ona, su nepredviđene situacije koje mogu da se dese, a na koje mašinovođa ne može baš toliko da utiče.

„Kada sedne na svoje radno mesto, mašinovođa mora da izbaci sve svoje životne probleme i da se fokusira 100 odsto na posao koji radi“, rekla je Stevanović.

Devojkama koje još nisu izabrale posao kojim će se baviti, poručila je da teže sigurnosti i samostalnosti.

„Ukoliko žele da se bave poslom mašinovođe u Srbijavozu svakako će imati dobre uslove rada i rad u dobrom okruženju a mogu da računaju i na to da će imati finansijsku sigurnost i četiri meseca beneficije. što zaista znači nakon izvesnog perioda“, rekla je mašinovotkinja.

Projekat „Devojke imaju reč“ sprovode Medijski centar Beta i Akademija ženskog liderstva u okviru programa „Mladi i mediji za demokratski razvoj“ Beogradske otvorene škole, koji podržava Švedska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari