Matić: Najveći broj turista u Srbiji dolazi iz Turske, 49 odsto više u odnosu na prošlu godinu 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da najveći broj turista u Srbiji dolazi iz Turske i da je broj turista iz te zemlje porastao za 49 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ona je nakon sastanka sa ministrom kulture i turizma Turske Mehmetom Ersojem rekla da turisti iz Turske sve duže borave u Srbiji, dodavši da su nekada u proseku boravili „dva, dva i po dana“ a da je sada prosek oko šest dana.

Turisti iz Turske, pored Beograda, Novog Sada i Niša, najčešće posećuju Zlatibor, Kopaonik i Novi Pazar, i sve turističke lokacija na putu do Novog Pazara, navela je Matić.

Ona je dodala da je tema današnjeg sastanka sa Ersojem pre svega bila dodatno ulaganje u zaštitu zajedničkih spomenika kulture, očuvanje zajedničkog kulturno-istorijskog nasleđa i navela da su, pored rekonstrukcije Ramske tvrđave, česme Mehmed-paše Sokolovića, džamije u Sjenici i Malog stepeništa na Kalemegdanu, u toku i rekonstrukcije Bajrakli džamije i hamama u Novom Pazaru i Beogradu.

Ona je rekla da se sa Ersojem saglasila da ima mnogo prostora za investiranje u banje i zdravstveni turizam.

Ersoj je naglasio da je veoma važno što je i pored pandemije korona virusa nastavljen i povećan turistički saobraćaj između dve zemlje, i dodao da bi vazdušni saobraćaj između Srbije i Turske trebalo da bude još bolji.

On je rekao i da će Srbija i Turska raditi na tome da njihovi građani mogu da putuju u onu drugu zemlju samo sa ličnom kartom.

Ersoj je rekao da je Turska kao destinacija na trećem mestu za Srbiju i istakao da Turska želi da bude na prvom mestu po tom pitanju i da zato daje Srbiji prednost.

On je rekao da će Turska nastaviti da ulaže u kulturno-istorijske spomenike u Srbiji i da će istom brzinom biti nastavljena njihova restauracija.

Ersoj je naglasio da Turska ne gleda na to samo kao na restauraciju, već na kulturnu saradnju dve zemlje i zaključio da ulaganja u kulturnu saradnju utiče i na trgovinsku saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.