Matić: Neophodna intenzivnija komunikacija tužilaštava sa medijima 1foto FoNet Milica Vučković

Stalna radna grupa za bezbednost novinara želi da na lokalnom nivou uspostavi kvalitetnu i produktivnu saradnju između kontakt tačaka tužilaštva, policije i medija, kako bi se gradio sistem brzog i efikasnog reagovanja na ugrožavanje bezbednosti novinara i stvarali uslovi za efikasnu prevenciju, izjavio je večeras Veran Matić ispred ANEM.

Predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara razgovarali su sa novinarima iz Pančeva i Južnobanatskog regiona, kao i sa predstavnicima tužilaca i policije, navodi se u saopštenju sa sastanka.

Matić je predstavio rezultate te Grupe na primeru zaštite novinara OK radija u Vranju, gde je sinhronizovanim aktivnostima njenih članova i izuzetnom saradnjom sa tužilaštvom i MUP Dejan Nikolić Kantar osuđen pravosnažno prvo na 14 meseci zatvora, a potom za ponovljeno delo na 18 meseci zatvora.

Posle sastanka Stalne Radne grupe u aprilu u Nišu ostvarena je mnogo bolja komunikacija u pogledu zaštite tamošnjih novinara, rekao je Matić.

On je ocenio da je neophodna intenzivnija komunikacija tužilaca i tužilaštava sa medijima i naveo primer otvorenosti tužioca Predraga Milovanovića u slučaju suđenja za paljenje kuće Milana Jovanovića, kao i otvorenost Branka Stamenkovića, člana Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Matić je predstavio i program treninga za bezbednost novinara, koju organizuje ANEM sa željom da se što veći broj novinara i medijskih radnika obuči za bezbedno izveštavanje sa demonstracija i mogućih događaja sa elementima nasilja, za bezbednost na internetu, kao i rad SOS telefona za prijavljivanje slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara 0800100115.

Saradnja i međusobna solidarnost novinara je sine qua non za opstanak profesije, ali i saradnja i solidarnost sa tužiocima, policajcima, sudijama, takođe su uslovi bez kojih nema jačanja institucija i vladavine prava. To je i preduslov za bezbedan rad novinara, naglasio je Matić.

Advokat Veljko Milić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara ispred NDNV, naglasio je da osim nekoliko navedenih, u južnobanatskom regionu nema drastičnih slučajeva napada na novinare.

On je, međutim, kao opasne naveo stalne kampanje i medijske napade u lokalnim medijima protiv glavnog i odgovornog urednika portala Pančevo Si Ti Nenada Živkovića.

To nisu krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti, tako da su pokrenute privatne tužbe. Tih
napada je toliko da suđenja bitno ometaju obavljanje novinarskog posla jer oduzimaju puno vremena, a naknade štete su simbolične, tako da presude nemaju ulogu odvraćanja i ponavljanja prekršaja, navodi se u saopštenju.

Isto se može reći i za klasične SLAPP tužbe koje dovode do toga da novinari više vremena provode u sudu nego u redakciji, rekao je Milić i dodao da je zbog toga pripremljen predlog izmene Krivičnog zakonika – ali je predloženo rešenje naišlo na otpor u delu javnosti zbog straha od ograničenja slobode izražavanja.

Članica Stalne radne grupe ispred Asocijacije onlajn medija Nataša Jovanović navela je da analiza rezultata prijavljenih slučajeva koje prati Stalna radna grupa kaže da se broj rešenih slučajeva povećava i sada je u razmeri 60/40 odsto u korist rešenih slučajeva.

Trend rasta rešenih slučajeva objašnjava se odbačajem prijave, odnosno službenom beleškom, što je najčešći ishod, ali i osuđujućim presudama.

Pravda je spora, ali nije nedostižna: sve manje je nekažnjivosti, ali javnost sa time nije upoznata. Optimisti smo i očekujemo presudu za paljenje kuće Jovanovića, naglasila je Jovanović.

Sastanak je održan u okviru ANEM projekta „Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara“, koji podržava Delegacije Evropske unije u Srbiji, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Misija OEBS, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari