Matić: Poslanici da se uzdrže od diskreditacije medija i ugrožavanja bezbednosti novinara 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Veran Matić, član Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara, pozvao je poslanike Narodne skupštine Republike Srbije da se uzdrže od diskreditacije medija i ugrožavanja bezbednosti novinara

Poslanica Srpske napredne stranke Biljana Pantić-Pilja, na svom Instagram nalogu, nakon vesti da će se dnevne novine Nova, čija je redakcija saopštila da nisu uspeli da pronađu štampariju koja bi ih štampala u Srbiji, štampati u susednoj Hrvatskoj i pojaviti na kioscima u Srbiji u sredu, 30. juna, prokomentarisala je da su u pitanju „domaći izdajnici, strani plaćenici.“

„Ima li neko da mu nije jasno?“ pitala je Pilja u svojoj objavi.

Ovaj navod Pantić-Pilje podržan je od više njenih pratilaca, između ostalih i sa zvaničnog naloga gradskog odbora Srpske napredne stranke u Novom Sadu, sa stranica gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, kao i od strane još jedne narodne poslanice Srpske napredne stranke, Sandra Božić, što skandal čini većim jer je reč o predsednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje.

Veran Matić istakao je da je apsolutno neprihvatljivo da se u društvu koje se na različite načine bori sa napadima na medije, pa čak i ubistvima novinara, kroz inovativne komisije koje su dale određene rezultate i međunarodno su verifikovane, oni koji bi zbog funkcija koje obavljaju morali da budu najodgovorniji, umesto da doprinesu civilizovanoj debati i demokratskim procesima u društvu, uzimaju učešće, a često i prednjače u govoru mržnje, napadima i diskreditaciji čitavih redakcija kao izdajničkih i plaćeničkih.

U konkretnom slučaju, meta napada je medij koji tek treba da objavi svoj prvi broj, a jedini povod za napad, po svemu sudeći, jeste što će se štampati u susednoj Hrvatskoj jer nije uspeo da pronađe štampariju u Srbiji.

Veran Matić je pozvao Radnu grupu Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara, čiji je član, da ovaj i ovakve napade najoštrije osude, a političke stranke i posebno narodne poslanike i poslanice te nosioce javnih fiunkcija na svim nivoima, da se u najboljem interesu smirivanja tenzija u društvu i zaštite slobode izražavanja i medijskih sloboda, kao temeljnih vrednosti svakog demokratskog društva, od govora mržnje, diskreditacija i ugrožavanja bezbednosti novinara ne samo uzdrže, nego i da ih najoštrije osude.

– Kodeks ponašanja narodnih poslanika trebalo bi da važi na svakom mestu, ne samo u skupštini, a njime se poslanicima eksplicitno brani da podstiču mržnju i nasilje. On vas obavezuje i ako objavljujete svoje stavove na društvenim merežama ili u diskusiji sa komšijima. Svi poslanici u svakom sekundu svog života moraju se pridržavati ovog dokumenta, inače će njihova pozicija i neodmerene izjave kažnjive po Kodeksu prerasti u ugrožavanje bezbednosti novinara, rekao je Matić i dodao da ovakve izjave moramo svi osuditi, jer inače one postaju uobičajen svakodnevni obračun već od sutra kada se na kioscima pojavi prvi broj dnevnika Nova.

On je napomenuo da „ne smemo dozvoliti da se veoma važan angažman Radne grupe, Sigurne linije za prijavljivanje pretnji i nasilja nad novinarima ovakvim istupima permanetno podriva, diskvalifikuje i da se poništavaju pozitivne inicijative“.

– Rad Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara u proteklom periodu bio je lokalno osporavan, ali je u međunarodnim ocenama o napretku Srbije ocenjivan kao uspešan iskorak kada je reč o problemima slobode informisanja u Srbiji i bezbednosti medijskih radnika – istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari