Matić: Rakić obmanuo javnost, nijedan sud nije oslobodio Martića 1Veran Matić Foto: wikipedia

Komisija za istraživanje ubistava novinara saopštila je da je v.d. glavni i odgovorni urednik lista Politika Žarko Rakić obmanuo javnost kada je izjavio kako je ozloglašeni bivši glavni urednik Politike Ekspres, Đorđe Martić, „na suđenju oslobođen bilo kakve odgovornosti za slučaj Ćuruvija“.

Đorđe Martić nije ni na jednom sudu „oslobođen bilo kakve odgovornosti za slučaj Ćuruvija“ jer Đorđu Martiću ni na jednom sudu nije suđeno zbog slučaja Ćuruvija, navodi u saopštenju predsednika Komisije.

Navodi se da je na suđenju rukovodiocima Službe državne bezbednosti i njihovim saradnicima optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije, Đorđe Martić bio svedok, a ne optuženi. Tužilaštvo je od njega tražilo da na sudu objasni zašto je i po čijem nalogu, nekoliko dana pre ubistva beogradskog izdavača u aprilu 1999. godine, naručio i objavio tekst „Ćuruvija dočekao bombe“, ističe se u saopštenju predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića.

Nije retkost da laici ne znaju razliku između osumnjičenih, optuženih i svedoka na suđenju. Kod Žarka Rakića, međutim, neupućenost ide pod ruku sa pravdanjem Martićevih napada na Verana Matića i Ljiljanu Smajlović, predsednika i člana ove Komisije, koji su, po oceni v.d. glavnog urednika Politike, „normalna ljudska reakcija“ kada „pojedinci pokušavaju da ga uvuku u tu priču za koju on misli da je sudski okončana i da je sud presudio da on nije kriv“, ističe se u saopštenju.

Komisija je podsetila da je Đorđe Martić upravo u Politici koju uređuje Žarko Rakić prošle godine dobio priliku da objavi članak „Ćuruvija, Račak i Gordić“, od 19. maja 2017, koji prlja uspomenu na dve žrtve političkih atentata u Srbiji, Slavka Ćuruviju i Zorana Đinđića. Takođe se navodi da je Politika koju uređuje Žarko Rakić odbila da objavi protest Verana Matića povodom tog sramnog članka, što je Savet za štampu ocenio kao kršenje Kodeksa novinara Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari