Maturanti uradili više od 60 odsto zadataka, očekuje se povećanje upisnog praga 1Foto: Pixabay/F1Digitals

Mali maturanti će za vikend u školama popunjavati liste želja, koja je elektronskim putem mogla da se obavi već od 26. juna u školama koje imaju Elektronski dnevnik, a iz Ministarstva prosvete pozivaju učenike da popune svih 20 želja, kako se slučajno ne bi ostali neraspoređeni.

Na portalu www.mojasrednjaskola.gov.rs danas su objavljeni konačni rezultati male mature.

Konačna raspodela na osnovu liste želja biće objavljena 11. jula, a upis je 13. i 14. jula.

Mali maturanti uradili su više od 60 odsto zadataka na testovima pa će zbog dobrih rezulta prijemnog ispita u većini škola za upis biti potreban koji bod više nego prethodne godine, izjavio je danas pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić.

Pašić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je bilo oko 6.000 prigovora, od kojih je polovina odobrena na prvostepenoj komisiji a 30 odsto na drugostepenoj.

Najviše prigovora bilo je iz matematike, zatim iz maternjeg jezika i iz kombinovanog testa.

Pašić je rekao da je do četvrtka već oko 15 odsto učenika popunilo elektronski formular za listu želja škola koju žele da pohađaju i da će ta lista biti javljena u školama u sredu, kako bi đaci mogli da je vide i prijave eventualne korekcije.

„U nedelju će izaći konačna raspodela ko je u kojoj školi. Učenici koji imaju manje od 50 bodova kada se sabere završni ispit i uspeh ne mogu da upišu četvorogodišnje škole i zato treba da vode računa i ne stavljaju te škole u listu želja jer im sistem automatski neće dozvoliti upis u te škole“, rekao je Pašić.

Ukazao je da će u većini škola biti povećan broj potrebnih bodova za upis, zbog dobrih rezultata prijemnog.