Maturski ispiti se prebacuju onlajn u nekim gimnazijama zbog dojava o bombama 1Foto: Pixabay/Pexels

Dojave o postavljenim bombama napravile su potpuni haos u nekim srednjim školama u kojima su za danas zakazani maturski ispiti. Kako saznajemo, u nekim gimnazijama je doneta „ad hok“ odluka da se usmeni deo maturskih ispita danas održi onlajn tako što će se uživo uključivati učenik i članovi komisije.

I predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov za „Danas“ ima zakazan maturski ispit, a za naš list pojašnjava kako će izgledati.

– Učenici se uključuju preko Google meet-a. Administrativni radnik upravo otvara naloge po predmetima za polaganje maturskog ispita. Predsednik ispitne komisije u vreme polaganja poziva nastavnike (članove komisije) i učenika koji polaže i ispit se realizuje uživo preko platforme. Svakako, ovo će predstavljati izazov jer pitanje kvaliteta interneta je otvoreno i odnosi se i na nastavnike i na učenike. Ovaj problem je u vreme korone prevazilažen tako što je data mogućnost nastavnicima i učenicima koji nemaju uslove da se od kuće uključe da dodđu u školu i koriste školsku opremu. Sada je to nemoguće – kaže Markov.

On dodaje da se nalazimo u delikatnoj situaciji.

– U ovom trenutku učenicima se zaključuju ocene, maturanti polažu maturske ispite, a to su stvari koje ne mogu onlajn. I opet, kao i u koroni, prosvetni sistem pokazuje „adaptibilnost u izazovnim situacijama“, ali samo u mašti onih koji odlučuju. Praksa je potpuno drugačija, nakon godina korone, opet se postavlja pitanje regularnog završetka školske godine. Zaključivanje ocena, pisane provere, maturski ispiti, završni ispiti ne mogu onlajn, odnosno mogu u fingiranoj normalnosti – kaže Markov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari