MAXI edukativni karavan "Zdrava hrana svakog dana" obišao 100 škola u Srbiji 1Foto: Nihil studio

Osnovna znanja o principima pravilne ishrane i tome zašto je važno da se hrane balansirano, svakodnevno unose voće i povrće i biraju zdraviju užinu, kroz MAXI edukativni program „Zdrava hrana svakog dana“, stekli su učenici četvrtih razreda u 100 osnovnih škola širom zemlje.

Predavanjima o zdravoj ishrani do sada je prisustvovalo oko 9.000 četvrtaka, a u planu je da ovaj edukativni karavan do kraja školske godine obiđe ukupno 150 škola.

Sa ciljem da podstakne razvoj pozitivnog stava dece prema zdravijim izborima u ishrani, trgovinski lanac MAXI je u saradnji sa Ministarstvom prosvete u septembru prošle godine pokrenuo program „Zdrava hrana svakog dana“.

Krenuvši iz Beograda, ovaj edukativni karavan je u kontinuitetu obilazio škole širom Srbije, obuhvativši do sada ukupno 100 osnovnih škola.

Tako su četvrtaci u čak 17 gradova imali priliku da kroz jedan školski čas, na njima prilagođen i zanimljiv način, nauče osnovne postulate pravilne ishrane i saznaju zašto je ona posebno važna u njihovom uzrastu.

„Današnji obilazak 100-te škole u okviru programa ’Zdrava hrana svakog dana’ predstavlja važan napredak na putu ka promociji pravilne ishrane među našim učenicima. Kroz ovaj projekat, koji se sprovodi u saradnji Delez Srbije i Ministarstva prosvete, nastojimo da podstaknemo svest o važnosti zdravih prehrambenih navika kako bi naša deca imala priliku da rastu i razvijaju se uz adekvatnu ishranu koja će im omogućiti optimalno zdravlje. Verujem da će rezultati koje postižemo imati dugoročne pozitivne efekte na zdravlje i dobrobit naše dece, a mi ćemo nastaviti da radimo zajedno kako bismo stvorili zdravije i srećnije okruženje za naše najmlađe“, istakao je dr Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

Program, u čijem su središtu predavanja strukovnog dijetetičara-nutricioniste Ivane Mišić, usmeren je na učenike četvrtih razreda kako bi se formiranje zdravijih navika podstaklo u ranom, predpubertetskom uzrastu.

MAXI edukativni karavan "Zdrava hrana svakog dana" obišao 100 škola u Srbiji 2
Foto: Nihil studio

Zato je poseban akcenat stavljen na temu važnosti svakodnevnog unosa voća i povrća, kao fundamentalnog dela koncepta balansirane ishrane koji je od posebnog značaja za njihov rast i razvoj.

Predavanje je interaktivno pa osim edukacije, đaci kroz aktivno učešće imaju priliku da dobiju odgovore i na sve nedoumice.

„Najlepši deo ovog programa čine utisci dece, roditelja i učitelja koje dobijamo svakodnevno. Želimo da najmlađima pošaljemo jednostavnu ali važnu poruku da je za dobar život potrebna dobra i kvalitetna hrana. Zato smo posebno srećni što ćemo pored uživo organizovanih predavanja u 150 škola, uz podršku Ministarstva prosvete ovaj edukativni program putem digitalnih kanala distribuirati i u sve ostale osnovne škole u Srbiji“, rekla je Milica Popović, rukovodilac korporativnih komunikacija i javnih poslova Delez Srbije.

Dodatna motivacija za zdravije izbore u okviru ovog programa obezbeđena je kroz MAXI „Mini kuvar“, koji svaki učenik dobija na poklon po završetku predavanja. On podrazumeva više od 20 jednostavnih recepata prilagođenih njihovom uzrastu, čime se podstiče aktivno učešće dece u pripremi zdravijih obroka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari