Mazut iz novopazarske “Gradske toplane” danima oticao u reku, rukovodstvo krivi nevreme 1Foto: N. Kočović

Misteriozna tečnost koja se danima ulivala u Rašku u centru Novog Pazara i izazvala zagađenje reke je mazut iz “Gradske toplane”, utvrdili su inspektori za zaštitu životne sredine i policajci iz Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala.

Lokalni portal A1 preneo je da im je direktor tog javnog preduzeća Nemanja Mančić rekao da je do izlivanja mazuta u kišnu kanalizaciju, a potom i u reku došlo “zbog nevremena” i “bez uticaja ljudskog faktora”.

“Radili smo do tri sata jutros i sada sa tehničkim ekipama radimo na tome da ne bude ovakvih problema. Već se radi na gašenju toplane u centru grada”, rekao je Mančić, a preneo taj portal.

Nova toplana, na biomasu, trebalo bi da bude puštena u rad do početka nove grejne sezone, a ona će biti izgrađena u industrijskoj zoni.

Izlivanje mazuta u Rašku, jednu od ionako najzagađenijih reka u Srbiji, počelo je još tokom vikenda kada su građani primetili mrlje na površini vode i oštar miris koji ih je podsećao na naftu.

Lokalna inspekcija za zaštitu životne sredine u utorak ujutru je obavila nadzor i zapisnički konstatovala da se iz kanalizacione cevi u reku izliva opasna materija, o čemu je obavestila republičkog inspektora i novopazarsku policiju.

Nakon nekoliko sati, uzeti su uzorci, a potom i otkriveno da se radi o mazutu koji potiče iz “Gradske toplane”.

Prema saznanjima “Danasa”, u toku je otkrivanje kako je tačno došlo do izlivanja mazuta u Rašku, posle čega će policija i republička inspekcija obavestiti nadležno tužilaštvo koje bi trebalo da se izjasni da li je počinjeno neko krivično delo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari