Medalje za đake Matematičke gimnazije na takmičenju "Matematika bez granica" 1Foto: mg.edu.rs

Učenici Matematičke gimnazije učestvovali su i ove školske godine na takmičenju „Matematika bez granica“ i postigli izuzetne rezultate, kako u pojedinačnoj, tako i u ekipnoj konkurenciji.

U prva tri ciklusa takmičenja učestvovalo je preko 18.000 učenika iz 23 države, podeljenih u devet starosnih grupa, posle čega su najuspešniji takmičari ostvarili pravo učešća na finalnom turniru.

U finalu takmičenja „Matematika bez granica“, održanom od 30. juna do 4. jula u Nesebaru u Bugarskoj, učestvovalo je 12 učenika Matematičke gimnazije.

Poseban uspeh ostvarila je Mina Mijatović, učenica odeljenja 3e, koja je proglašena za pobednika ovogodišnjeg ciklusa „Matematike bez granica“, kao najuspešniji takmičar u svih devet starosnih grupa.

U pojedinačnoj konkurenciji osvojeno je osam zlatnih, dve srebrne i dve bronzane medalje.

Mina Mijatović 3e i Vojislav Andrić 2d osvojili su zlatne medalje sa maksimalnim brojem poena. Osim njih dvoje, zlatne medalje su osvojili Novak Despotović iz odeljenja 2d, Vojin Bojić 4b, Una Vujadinović 7b, Anja Tešević 8a, Vanja Jelovac 8b i Jovan Stojadinović 8a.

Srebrne medalje osvojili su Marko Trajković i Jovan Mihailović, učenici 2d, a bronzane Nebojša Đačić 7a i Đorđe Šekarić 7b.

U ekipnom takmičenju nadmetali su se tročlani timovi, pa smo u ovoj konkurenciji imali četiri tima – po jedan u konkurenciji sedmog i osmog razreda i dva u konkurenciji srednjih škola.

Sva četiri tima Matematičke gimnazije osvojila su zlatne medalje.

Posle finalnog takmičenja sumirani su rezultati kompletnog ovogodišnjeg ciklusa takmičenja i proglašeni najuspešniji takmičari u svakoj od kategorija.

Prvu nagradu u kategoriji sedmog razreda osvojila je Una Vujadinović, a u kategoriji osmog razreda Anja Tešević.

U kategoriji srednjih škola nagrađeno je šest takmičara, od čega troje učenika Matematičke gimnazije. Prvu nagradu je osvojila Mina Mijatović, drugu Vojislav Andrić, a treću Novak Despotović.

Mina Mijatović je nagrađena i peharom MATH STAR, kao najuspešniji takmičar ovogodišnjeg ciklusa iz Srbije.

U sklopu finalnog takmičenja „Matematika bez granica“ održano je i takmičenje u rešavanju algebarskih jednačina, pod nazivom „Lodovico Ferrari“.

Pravo učešća imali su svi učesnici finala od osmog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole.

Od šest zlatnih medalja, koliko je dodeljeno u ovih pet kategorija, tri su osvojili učenici Matematičke gimnazije – Jovan Stojadinović, Marko Trajković i Vojin Bojić. Srebrne medalje osvojili su Vanja Jelovac, Mina Mijatović i Jovan Mihailović, a bronzane Anja Tešević i Vojislav Andrić.

Ekipu Matematičke gimnazije na finalno takmičenje vodile su nastavnice Sonja Čukić i Sandra Andrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari