Medicinski saveti lekara na DokTok platformi od 27. aprila 1Foto: DokTok

Građani širom Srbije imaće priliku da se od 27. aprila tokom trajanja vanrednog stanja besplatno konsultuju i posavetuju sa lekarom putem DokTok-a, prve platforme za onlajn medicinsko savetovanje.

Platforma je, kako navode u saopštenju, namenjena svim sugrađanima koji nemaju simptome novog koronavirusa, ali im je potreban savet lekara u vezi sa opštim zdravstvenim stanjem ili psihološka podrška, a obavljaće se putem 15-minutnih „jedan-na-jedan“ video, chat ili audio razgovora.

„Sve što vam je potrebno su internet i smart telefon ili računar. Oblasti u kojima će DokTok pružiti savetovanje su zdravlje hroničnih bolesnika, zdravlje žena, trudnica i porodilja, zdravlje dece, mentalno zdravlje (anksioznost, depresija, upravljanje stresom…), opšte zdravstvene tegobe (povraćanje, osipi, dijareja, konjuktivitis…) i druge“, navode sa ove platforme.

Dodaju da stručni DokTok tim već čini stotinak lekara opšte prakse ili specijalista, kako privatnih zdravstvenih ustanova, tako i javnog zdravstva, ali i lekara u penziji koji će pružati stručne savete i podršku građanima u vremenu izolacije i anksioznosti.

„Već u testnoj fazi, procenjeno je da će interesovanje za ovu vrstu usluge nadmašiti broj trenutno prijavljenih lekara, pa DokTok poziva sve zainteresovane lekare sa licencom i psihologe – aktivne, u penziji, iz dijaspore, u samoizolaciji i druge, koji žele da se priključe. Registracija traje svega nekoliko minuta otvaranjem naloga na samoj platformi“, navode u saopštenju.

Tim koji stoji iza DokTok platforme čine ICT Hub centar za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija i kompanija Talkini, DNA Communications i Vip mobile. Inicijativi su se odmah pridružili UNIQA osiguranje, PWC – PricewaterhouseCoopers, opšta bolnica Bel Medic, Medigroup i Psihoanalitičko društvo Srbije. A svi zainteresovani više informacija mogu pronaći na sajtu www.doktok.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.