Slaviša Orlović o protestu „Srbija protiv nasilja“: Mediji su najmoćnija poluga Vučićeve vlasti 1Foto: Danas/Vojin Radovanović

Pink, Hepi i tabloidi su najmoćnija alatka za vršenje vlasti Aleksandara Vučića. On je u problemu jer Pink najviše bazira svoj program na rijalitijima. Željko Mitrović misli da sve može da mu prođe, godinama unazad. Zahtevi u vezi medija nisu uzaludni, poručila je Tamara Tripić, osnivačica Mreže za demokratski dijalog, gostujući na N1.

Profesor FPN Slaviša Orlović smatra da realnost u Srbiji ima dve slike – nacionalne frekvencije koje pružaju jednu sliku, i dva kablovska kanala dostupna u dva grada „sa čime se ne može ići na izbore“.

– Mediji su instrument i poluga ove vlasti. Izbora nema bez otvaranja i slobode medija. Mi smo imali imali iskustvo bojkota, koji je doveo do monopola i jednostranačkog parlamentarizma. Sada postoji kakva takva debata u skupštini. Prostora za odluku o izborima ima, ali tu ima mnogo pitanja – rekao je Orlović.

Prema njegovim rečima, opozicija sada uči lekcije od građana kako da se ujedini u svojim zahtevima.

Tamara Tripić smatra da je Vučiću do sada uspevalo da najpogrdnijim imenio naziva ljude sa kojima se ne slaže, a da ih posle zove na razgovor.

– On koristi sve svoje modele reakcije na bunt. Pozitivno je da opozicija pokazuje zrelost, i da se prvi put posle 11 godina menja obrazac. Vučić se vraća na svoju retoriku iz devedesetih, koju ne želi ni većina njegovih birača, jer svi žele stabilnost – poručila je Tripić.

Orlović smatra da ako premijerka oslovljava predsednika sa „šefe“, i ako se svi utrkuju u podaništvu ko će da se dodvori šefu, ponuda ostavke nije iskrena.

– Takođe, zahtevi građana nisu bili ostavka Brnabić, niti izbori. To samo pooštrava situaciju – kaže Orlović.

Tripić podseća da ekonomske mere koje nam je predsednik pisao na tabli, nikakve veze nemaju sa njegovim ovlašćenjima, te da je to da li će Brnabić, Siniša Mali, ili neko drugi dati ostavku, uopšte nije bitno.

Sve informacije o protestu pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari