Medijima u Srbiji je potrebna neka vrsta mentalne tranzicije, odnosno neophodno je da se unutar samih medija promene neke stvari, a ne da se opstruišu, rekla je juče Jelena Trivan, predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje. Ona je na predstavljanju novog broja časopisa „Izazovi evropskih integracija“ Službenog glasnika koji je posvećen medijima, dodala i da država hitno treba da krene u regulisanje oblasti vlasništva u medijima i nedozvoljene koncentracije, kao i da se hitno povuče iz vlasništva u medijima.


– Nije prirodno da država poseduje 137 medija, jer to predstavlja i nerazumno rasipanje novca. Država mora da izađe iz vlasništva medija i rokovi koji su za to predviđeni Medijskom strategijom su racionalni. Privatizacija glasila, međutim, ići će veoma teško, jer je medijski sektor siromašniji nego ikada i nema interesenata za njihovu kupovinu – navela je Trivanova.

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski istakao je da nije dobro što se o pitanjima poput vlasništva i finansiranja medija razgovara tek 11 godina posle demokratskih promena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari