Medijska koalicija suspendovala dijalog sa Koordinacionim telom Vlade 1Sa ranijih sednica Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Medijska koalicija odlučila je danas da suspenduje dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima zato što, kako su naveli, nijedan od konkretnih i oročenih zahteva novinarskih i medijskih udruženja nije ispunjen, a istovremeno se situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava.

Novinarska i medijska udruženja navela su da su u dijalog sa predstavnicima vlasti ušli nakon više puta ponovljenog obećanja premijerke Ane Brnabić da Vlada Srbije želi zajedno sa asocijacijama i međunarodnim organizacijama da radi na pronalaženju rešenja za akutne probleme medijske scene, ali da nažalost osim verbalnih uveravanja, vlast apsolutno nije iskazala političku volju i rešenost da poboljša situaciju u sferi medija i medijskih sloboda.

„U dijalog smo ušli oprezno, uz brojne ograde, ali ipak u nadi da će rezultati našeg rada biti vidljivi u relativno kratkom vremenskom periodu, pogotovo zbog aktivnog učešća međunarodnih organizacija i institucija u njemu“, navodi se u saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

Naveli su da se da je vlast u taj dijalog ušla iskreno i da joj je očigledni cilj bio „proces sam po sebi, koji se može okarakterisati kao pokušaj Vlade Srbije da izmeni svoj imidž u domaćoj i međunarodnoj javnosti, da kupuje vreme i da dodatno iscrpljuje resurse onih novinarskih i medijskih udruženja koja i inače rade u veoma teškim uslovima i neprijateljskom okruženju“.

Podsetili su da su novinarska i medijska udruženja 16. avgusta 2018. dostavili Koordinacionom telu 13 zahteva za poboljšanje stanja u sferi medija i medijskih sloboda, ali da nikada na njih nisu dobili adekvatne odgovore.

Medijska koalicija je navela da su na molbu Koordinacionog tela odlučili da 22. oktobra prošle godine dodatno specifikuju zahteve i izdvoje najprioritetniji, da ih vremenski oroče do kraja 2018. godine, istovremeno vodeći računa o tome da oni budu ostvarljivi i realistični.

„Nažalost, ni jedan od naših oročenih zahteva nije realizovan u datom roku“, naveli su iz novinarskih i medijskih udruženja.

Dodali su da su osim zahteva oročenih do kraja godine, uputili i zahtev čije su ispunjenje zahtevali odmah – da predstavnici vlasti prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare, medije, novinarska i medijska udruženja, ugrožavaju njihovu bezbednost i proglašavaju ih za neprijatelje društva, „strane agente“ i „izdajnike“, kao i da ističu da su kritički mediji i drugačije mišljenje deo demokratskog procesa.

„Svedoci smo da taj zahtev nije ispunjen“, piše u saopštenju.

Medijska koalicija je podsetila i na to da su tražili da do 31. decembra Koordinaciono telo Vlade Srbije da pisani odgovor na 13 zahteva novinarskih i medijskih udruženja od 16. avgusta, kao i da su zahtevali da se, u skladu sa preporukama novinarskih i medijskih udruženja, izradi i usvoji novi pravilnik o sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja i da se u skladu sa njihovim preporukama izradi i usvoji uputstvo za bliže definisanje novčanih davanja koje javni sektor dodeljuje medijima.

„Tražili smo i da se u skladu sa preporukama novinarskih i medijskih udruženja izradi i usvoji uputstvo o tome koji podaci moraju da budu javno dostupni u Registru medija“, navela su novinarska i medijska udruženja.

Među specifikovanim zahtevima, kako su dodali, nalazi se i dopis koji je Vlada Srbije trebalo da pošalje lokalnim samoupravama i podseti ih na obavezu dostavljanja podataka Registratoru.

„Novinarska i medijska udruženja su zahtevala i da se napokon razreši ko je nadležan za sprovodjenje Zakona o javnom informisanju i medijima na lokalnom nivou, i da nadležni organ uputi dopis – koji će biti uradjen u saradnji sa novinarskim i medijskim udruženjima – lokalnim samoupravama u kojem će ih pozvati na poštovanje zakonskih odredaba i napuštanje dosadašnje katastrofalne prakse konkursnog sufinansiranja“, piše u saopštenju.

Udruženja su tražila da državni organi postupe po rešenjima Poverenika za informacije od javnog značaja i novinarima dostave podatke koje su zahtevali po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dodala je Medijska koalcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari