"Planira se nova ekspanzionistička faza u uticaju vlasti na medije": Poruka opozicije pred raspravu o medijskim zakonima 1foto Miroslav Dragojević Danas

U susret današnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije na kojoj će se na dnevnom redu naći i Predlog zakona o javnom informisanju i medijima upozoravamo da je to prvi otvoreno revizionistički zakon, koji se vraćanjem države u vlasništvo medija istovremeno suprotstavlja modernim evropskim standardima i posle 25 godina vraća Srbiju na početnu tačku tranzicije, navodi se u zajedničkom saopštenju opozcionih stranaka.

Kako prenosi N1, oni navode da „ovaj zakon omogućava državnom „Telekomu” da postane centar buduće državne medijskopropagandne mašine“.

„Potpuno je jasno da se ovim planira nova ekspanzionistička faza u uticaju vlasti na medije. Takvi uslovi onemogućili bi poslovanje onih medija koji nisu u državnom vlasništvu, a
građani Srbije bi ostali oslonjeni samo na informacije koje plasira vlast. To su idealni uslovi za širenje dezinformacija i neometanu propagandu aktuelne vlasti. Građani Srbije imaju pravo da čuju različite izvore informacija o temama koje utiču na njihove živote i niko nema pravo to da im uskrati“, naveli su.

Zato će na sednici predložiti da se iz Predloga zakona o javnom informisanju i medijima (ZJIM) izmene članovi 39 i 41 na način da ostanu isti kao u važećem Zakonu o javnom informisanju i da se „tako omogući da Srbija dobije osnovni medijski zakon koji je podržan od svih relevantnih i reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja i uskladi sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja za period 2020-2025“.

„Sporni članovi predloga ZJIM-a legalizuju povratak državnog vlasništva u medije što je u suprotnosti sa ciljevima i merama Medijske strategije i sprečavaju stvaranje funkcionalnog, održivog i fer medijskog tržišta zaštićenog od političkog uticaja. Dva sporna člana od kojih vlast nije htela da odustane poništavaju mnoga dobra rešenja i unapređenja koja novi medijski zakoni donose i mogu biti pogubni za medijsko tržište i slobodu izražavanja. Takođe, nedopustivo je da Srbija kao zemlja koja ima status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji donosi zakone koji je od tog cilja udaljavaju, te sam taj cilj čine nedostižnim, zato pozivamo nadležne institucije EU da se jasno odrede i da ne ćute na nameru SNS-a da dodatno devastira medijsku scenu Srbije. Problem slobode medija u Srbiji je nešto što prepoznaju svi izveštaji međunarodnih institucija, a ovim predlozima zakona ovi problemi će se dodatno produbiti“, dodali su.

Saopštenje su potpisali organizatori protesta „Srbija protiv nasilja” – Demokratska stranka, Ekološki ustanak, Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije, Pokret slobodnih građana, Stranka slobode i pravde, Stranka Zajedno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari