Međunarodne organizacije i diplomatske misije u Srbiji stoje uz LGBT+ zajednicu 1Ljubav je zakon - međunarodne organizacije i diplomatske misije u Srbiji

Povodom Nedelje ponosa i sutrašnjeg Prajda, 12 međunarodnih organizacija i diplomatskih misija u Srbiji ističu da stoje rame uz rame sa LGBTQI+ zajednicom u Srbiji pod zajedničkim sloganom “Ljubav je zakon”.

Kako je saopšteno, ove organizacije i diplomatske misije zajedno izražavaju podršku ljudskim pravima, slobodama i jednakosti LGBTQI+ populacije kao suštinskom delu naših društava.

Potpisinice zajedničkog saopštenja su Ujedinjene Nacija – Srbija, Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, Ambasada Velike Britanije u Beogradu, Ambasada Belgije u Beogradu, Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Australije u Beogradu, Ambasada SAD u Beogradu, Ambasada Danske u Srbiji, Ambasada Italije, Ambasada Savezne Republike Nemačke, Ambasada Kraljevine Norveške, kao i Ambasada Kanade u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

“Ove godine učinjeni su veliki napori institucija da se unaprede prava LGBTQI+ populacije u Srbiji, jer je prvi zakon o istopolnim zajednicama u nacrtu i o njemu se vodi diskusija uz veliko učešće civilnog društva, LGBTQI+ zajednice i političkih lidera. Ovo je značajan korak ka transformativnom zakonodavstvu koje promoviše i štiti osnovna ljudska prava mnogih ljudi u zemlji, a pored toga Srbija na taj način ispunjava svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava, navodi se u saopštenju.

 

 

Dodaje se da bi konačni korak u ovom procesu bio brzo usvajanje ovog zakona koji bi istinski potvrdio posvećenost Vlade i društva ljudskim pravima u svim oblastima života i borbi protiv društvene stigme i diskriminacije sa kojom se suočavaju određene grupe.

Ove međunarodne organizacije i diplomatske misije ukazuju da podržavaju građane i građanke Srbije i njene institucije u izgradnji i održavanju jakog i energičnog društva, koje prihvata i štiti različitost u svim oblicima.

“Samo kroz zajedničke napore i solidarnost će opstati ljudska prava”, ističe se u saopštenju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.