Međunarodni dan Dišenove mišićne distrofije obeležen u Užicu  1Foto: Infoeara

Uz slogan „Zajedno smo jači“ i puštanjem crvenih balona, u  Užicu je prvi put obeležen 7. septembar – Međunarodni dan Dišenove mišićne distrofije.   

Program na Trgu partizana je organizovalo Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga s ciljem da promoviše prava i mogućnosti osoba obolelih od te neuromišićne bolesti, ali i da ukaže na potrebu da se ona brže dijagnostikuje i leči.

Članovi tog udruženja, njihovi saradnici i prijatelji, uz podršku dece iz užičkih vrtića i predstavnika lokalne samouparave, želeli su da skrenu pažnju javnosti na mogućnosti obolelih od Dišenove mišične distrofije i probleme sa kojima se oni svakodnevno suočavaju.

Čedomir Cicović, koordinator Info-centra za osobe sa invaliditetom Užice, objasnio je da je cilj tog pograma da se ukaže na tu retku genetsku bolest, koja uglavnom pogađa dečake u ranom detinjstvu, a manifestuje se slabljenjem mišića, zbog nedostatka proteina distrofina.

– Svest o postojanju bolesti i njenim manifestacijama su važni za roditelje, decu i celo društvo. Nedostatak svesti o ovoj bolesti doprinosi kašnjenju u njenom dijagnostikovanju i lečenju u proseku do dve i po godine“, kazao je Cicović.

Akciji se pridružila i lokalna samouprava, pa će zgrada Skupštine grada večeras biti osvetljena crvenom bojom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari