Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je juče da sudbinu Avganistana i okolnih država treba da rešavaju regionalne sile i nagovestio da bi SAD trebalo da smanje svoje prisustvo u tom regionu.


– Ono što se događa u Avganistanu u sektoru bezbednosti leži na našim plećima, tako da moramo da ojačamo saradnju sa regionalnim organizacijama – rekao je Medvedev posle razgovora sa predsednikom Avganistana Hamidom Karzaijem. Agencija AP ocenjuje da je Medvedev jasno pokazao da želi da ojača prisustvo Rusije u regionu, što se vidi u dogovoru sa susednim Tadžikistanom koji će biti potpisan početkom sledeće godine, a koji predviđa produženje boravka ruskih trupa za još 49 godina.

On je ukazao da treba ojačati ulogu Šangajske organizacije za saradnju i Organizacije ugovora o zajedničkoj bezbednosti, dve organizacije u kojima dominantnu ulogu ima Rusija. To bi potisnulo u drugi plan ulogu Amerike, koja u tom regionu ima značajno prisustvo. SAD kontrolišu oko 1.000 kilometara transportnih puteva severno od Kabula, pružaju vojnu podršku Uzbekistanu i Tadžikistanu. Medvedev i Karzai razgovarali su na regionalnom samitu u Dušanbeu na kojem su još učestvovali predsednici Tadžikistana Emomali Rahmon i pakistanski predsednik Asif Ali Zardari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari