Medvedi u kandžama ljudi 1Foto: Aleksandar Veljković

Tri medveda koja su pre nekoliko dana oduzeta od vlasnika u Srbobranu, godinama su živeli u nehumanim uslovima, što nije bila tajna za nadležne organe.

Ipak, odgovor na pitanje zbog čega životinje nisu ranije spasene nismo uspeli da dobijemo od nadležnog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Istovremeno ostalo je nejasno koje su još divlje životinje boravile na imanju u Srbobranu kao i da li je poslednji slučaj incident ili u Srbiji postoje nelegalni zoološki vrtovi u kojima se zaštićeni četvoronošci drže u zatočeništvu.

Međunarodna organizacija Četiri šape (Four paws), koja je bila deo spasilačkog tima i koja će obezbediti trajni smeštaj za medvede u Nemačkoj i Bugarskoj, objašnjava za Danas da su prvi put za ove životinje saznali 2010. godine nakon čega su pokušali da nađu rešenje zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, koje je u međuvremenu prestalo samostalno da postoji i trenutno je deo Ministarstva poljoprivrede.

– U poslednjih nekoliko godina Četiri šape su nekoliko puta ponudile Ministarstvu zaštite životne da preuzmu medvede i verovatno divlje mačke, ali oduzimanje i premeštanje životinja je izgledalo nemoguće iako je srpsko ministarstvo nekoliko puta pokušalo da spase životinje – stoji u odgovoru Četiri šape.

U međunarodnoj NVO nisu želeli da bliže objasne zbog čega su se izjalovili pokušaji spasavanja, rekavši da bi informacije o tome trebalo da ima ministarstvo koje je vodilo akciju. Odgovor na ovo pitanje ipak nismo dobili od nadležnih.

Životinje koje su pronađene u Srbobranu bile su deo ugašenog cirkusa Korona, čiji je vlasnik Milan Silva. Nakon 2009. godine, kada je donet Zakon o dobrobiti životinja koji zabranjuje prikazivanje divljih životinja u cirkusima, Silva je i sam govorio za medije da na svom imanju drži četvoronošce a pored medveda pominjani su majmun, jaguar, tigar, lavovi i lame. Istovremeno, pre nekoliko nedelja vlasnik je dao oglas u kome nudi da proda tri medveda, jaguara, majmuna, lame ili da ih zameni za „razno, može nekretnina kod Novog Sada.“

– Ti medvedi su dugo u njihovom vlasništvu. Pošto je Zakonom o dobrobiti životinja zabranjeno prikazivanje divljih životinja u cirkusima oni su morali nešto sa njima da urade. Morali su da ih daju ili zoološkom vrtu ili da konsultuju Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. Međutim, to se godinama vuče i sad se odjednom rešilo preko noći – kažu u udruženju za zaštitu životinja Feniks.

Kada su medvedi spaseni, objavljeno je istovremeno da su nestali jaguar i makaki majmun.

– Pretpostavljam da se (jaguar i majmun) nalaze negde u zatočeništvu, ovaj jaguar je i do sada bio u kavezu zatvoren, nije predstavljao neku opasnost. U slučaju bega mogao bi da predstavlja opasnost. Ali nikad se ne zna, imali ste i slučaj onog medveda koji je godinama boravio u restoranu Trofej, u Zrenjaninu, pa je na kraju napao i raskomadao ženu koja ga je hranila – rekao je tada Dušan Pajkić, predstavnik pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i ekologiju čija je inspekcija oduzela životinje.

Šta se čini kako bi se nestale životinje pronašle, kao i da li su na imanju u Srbobranu držane još neke zaštićene vrste, ostala su takođe bez odgovora iz Ministarstva poljoprivrede. Predsednica udruženja Sloboda za životinje Snežana Milovanović kaže da je njeno udruženje primalo prijave poslednjih godina za držanje divljih životinja u nehumanim uslovima i iz Srbije i iz regiona.

– Imali smo više prijava o neadekvatnom držanju životinja koje su pri nekim privatnim zoološkim vrtovima za koje je pitanje da li uopšte imaju dozvole i odakle potiču te životinje. To je trajan problem – kaže Milovanovićeva.

Procene

Procene o broju divljih životinja koje se drže u zatočeništvu u Srbiji ne postoje. Medvedi iz Srbobrana, koji su držani u kavezu toliko malom da ne mogu da se isprave, privremeno su smešteni u zoološkom vrtu Palić odakle će biti prebačeni u Bugarsku. Organizacija Četiri šape koja je bila uključena u ceo ovaj slučaj i koja ima potpisan memorandum o saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede do sada je pomogla u nalaženju smeštaja za medvede, lavove I vukove koji su u različitim prilikama spaseni iz zatočeništva u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari