Ministarstvo prosvete je Tehničkoj školi u Pirotu za narednu školsku godinu odobrilo novi obrazovni profil – tehničar mehatronike, umesto dosadašnjeg obrazovnog profila elektrotehničar automatike. U ogledno odeljenje biće upisana 24 učenika sa četvorogodišnjim školovanjem. Tako je Pirot postao šesti grad u Srbiji koji će dobiti stručnjake novog profila, posle Niša, Zaječara, Pančeva, Trstenika i Beograda.

Ministarstvo prosvete je Tehničkoj školi u Pirotu za narednu školsku godinu odobrilo novi obrazovni profil – tehničar mehatronike, umesto dosadašnjeg obrazovnog profila elektrotehničar automatike. U ogledno odeljenje biće upisana 24 učenika sa četvorogodišnjim školovanjem. Tako je Pirot postao šesti grad u Srbiji koji će dobiti stručnjake novog profila, posle Niša, Zaječara, Pančeva, Trstenika i Beograda. Ovakva odluka usledila je posle intervencije i insistiranja Tehničke škole i najvećeg pirotskog preduzeća Korporacije Tigar, kome su stručnjaci novog profila neophodni za održavanje raznih sistema. Posle zajedničkog sastanka, Ministarstvo prosvete je uvažilo argumente Piroćanaca.
Stručni saradnik za reformu školstva u Ministarstvu prosvete Valentina Mladenović Zoranović kaže da novi obrazovni profil ima potpuno nov pristup u nastavi.
– Tehničar mehatronike je nov, multidisciplinarni profil koji spaja mašinstvo, elektroniku i informatiku. Mehatronski sistemi se nalaze svuda oko nas i njih treba održavati. Tehničari mehatronike će se obučavati za održavanje tih sistema i učiće se brojnim veštinama. I tržište rada traži stručnjake ovog profila. Zato je Ministarstvo i dozvolilo Pirotu, kao šestom gradu u Srbiji, da već u junu upiše jedno odeljenje ovog obrazovnog profila – rekla je ona.
Direktor Tehničke škole u Zaječaru Dragomir Jovanović, čiji su profesori već prošli tromesečnu edukaciju za novi obrazovni profil nudi pomoć pirotskoj Tehničkoj školi i pomoći će oko usavršavanja profesora koji će predavati učenicima novog obrazovnog profila.
– Drago mi je što se u ovoj školi uvodi nov obrazovni profil, jer Pirot ima industriju kojoj su potrebni ovakvi stručnjaci. Znajući da je Tehnička škola u Pirotu veoma organizovana, prihvatili smo da pomognemo u pripremi za nastavu. Mi smo imali 170 časova edukacije i pripremili smo naše profesore za nove nastavne metode. Imali smo sreće i da posetimo jednu školu u Austriji koja ima 30 odeljenja, u kojima se nastava odvija po modularnom principu, što je korisno i za školu i za učenike. Učinićemo sve da se profesori Tehničke škole pripreme za nastavu – rekao je Jovanović, dodajući da je sa pirotskom školom i do sada saradnja bila uspešna, i bez obzira što je malo vremena za edukaciju profesora, ona će biti uspešno organizovana – kaže on.
Direktor Tehničke škole u Pirotu Aca Božić ističe da će ova škola upisati jedno odeljenje obrazovnog profila tehničar mehatronike, nastava počinje naredne školske godine, a školovanje je četvorogodišnje.
– Potreba Tigra za stručnjacima ovog profila, izazvala je reakciju Ministarstva prosvete, i mi dobijamo jedno odeljenje novog obrazovnog profila, što smo od Ministarstva i tražili. Nastavu ćemo organizovati na najbolji mogući način i očekujemo da će mehatroničar biti spremniji da odgovori zahtevima posla, jer će razvijati mnoge veštine – rekao je Božić, dodajući da Japan ovakve stručnjake ima već 60, a zapadna Evropa 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari