Mejkers praznik u Vrnjačkoj Banji: Otvaranje laba u Gimnaziji uvod u prvu Mejkers konferenciju 1Foto: Promo/ Miloš D. Živojinović

Nakon Niša, sledeća stanica Grupe za obrazovanje jeste Vrnjačka Banja. U njenoj Gimnaziji, otvoren je jedanaesti po redu Mejkers lab, koji predstavlja nadogradnju rada škole koja već raspolaže modernom opremom, savremenim pristupom nastavi i inovativnim projektima.

Na otvaranju Mejkers laba, o školi, njenim postignućima i planovima govorile su Dojna Stodić, direktorka škole, i Danijela Brđović, koordinatorka Mejkers laba i nastavnica srpskog jezika i književnosti. Pored predstavnika škole, prisutnima se obratio Boban Đurović, predsednik Opštine Vrnjačka Banja, kao i deo tima Grupe za obrazovanje – Darko Radičanin, direktor Dostignuća mladih u Srbiji, dr Marjana Brkić. v.d. direktora Centra za promociju nauke, Nebojša Bjelotomić, izvršni direktor Inicijative “Digitalna Srbija”, Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus Fondacije.

Prisutni su imali priliku da upoznaju i čuju utiske o radu škole i Mejkersu i od učenica specijalizovanog IT odeljenja Gimnazije u Vrnjačkoj Banji, Lenke Manojlović i Ene Lopičić.

Odmah pošto je postala domaćin novog laba, Vrnjačka Banja ugostila je i prvo okupljanje timova svih 15 škola koje će do kraja godine postati deo mreže Mejkers labova. Prvu Mejkers konferenciju, Grupa za obrazovanje organizovala je kako bi se nastavnici iz cele zemlje povezali, razmenili svoja dosadašnja iskustva u radu sa Majkers labovima, stekli nova savremena znanja i veštine, kao i kako bi zajedno planirali buduće programe i projekte.

Od male škole sa velikim ambicijama do savremene škole po meri učenika

Gimnazija u Vrnjačkoj Banji od svojih početaka ima misiju da svojim učenicima omogući da prave velike korake u školovanju i daljoj karijeri, da ne budu samo konzumenti znanja, već da inoviraju, a sve to u modernom i savremenom okruženju i prostoru. U svom višedecenijskom radu kroz Vrnjačku gimnaziju prošlo je nekoliko stotina izuzetno darovitih učenika, koji su imali i imaju vrhunske karijere, ostvarivši se kao naučnici, profesori fakulteta, književnici, slikari, pravnici, glumci, novinari, direktori privrednih društava i ustanova, jednom rečju, postali su ugledne ličnosti.

Svesni potreba koje nameću zanimanja i tržište 21. veka, u ovoj Gimnaziji otvaraju se mogućnosti za učenike da razvijaju svoju kreativnost i ideje, i to kroz rad na različitim modernim projektima. Tako su učenici u saradnji sa svojim nastavnicima razvili sistem za praćenje podataka na meteorološkoj stanici, ali i veliki broj video igara i drugih kreativnih proizvoda. Ove, i druge inicijative, poput kutka za prirodnjački trenutak, kaligrafske sekcije i radionice sapuna, predstavljene su na otvaranju Mejkers laba u školi. Pored toga, škola je odličan primer uspešne povezanosti segmenata obrazovnog sistema sa ostatkom lokalne zajednice – privrede, medija i drugih državnih institucija i građanskih inicijativa.

“Imamo čast i zadovoljstvo da prvi Mejkers lab u Raškom okrugu bude otvoren baš u našoj Gimnaziji. Naša misija da imamo samostalnu zgradu realizovana je kroz projekat Modenizacije škola, Ministarstva prosvete, od 01.09. 2022. godine mi nastavu realizujemo u novoj savremeno opremljenoj skoli. Naša vizija ide korak dalje, Digitalna škola, otvaramo učionicu budućnosti u kojoj želimo da kod učenika negujemo kreativnost, inovativnost, kritičko mišljenje da približimo nauku široj zajednici „Okom gimnazijalca“. Kroz obogaćen jednosmenski rad, slobodne aktivnosti i izborne programe novi Mejkers lab će omogućiti da se učenik u školi oseća što bolje i da deo slobodnog vremena provodi u tom okruženju”, izjavila je Dojna Stodić, direktorka škole.

Razvoj kreativnih inicijativa kroz Mejkers lab

Mejkers lab predstavlja dodatnu podršku nastavnicima u radu sa učenicima i modernizaciju različitih pristupa nastavi. Planira se realizacija izbornih programa (jezik, mediji i kultura, obrazovanje za održivi razvoj, zdravlje i sport, umetnost i dizajn, primenjene nauke) obogaćenog jednosmenskog rada i vannastavnih aktivnosti koje će se zaokružiti saradnjom sa lokalnim medijima. Takođe je planirana i realizacjia oglednih časova svih predmeta.

Kako bi nastavnici i đaci svih škola u Mejkers mreži radili u kvalitetnom i savremenom okruženju bez obzira na starost ili profil škole, Mejkers mrežu podržava i sve više kompanija koje se udružuju za podršku obrazovanju nesebično stavljaju svoje resurse na raspolaganje. To su kompanije Henkel, Tarkett, Roma company, i od ove škosle godine i kompanija Tesla. Koristeći njihove proizvode, usluge ali i ekspertizu stručnjaka škole dobijaju direktnu podršku i dugoročno partnerstvo sa privredom.

Prva Mejkers konferencija donosi nastavnicima donosi znanja svetskih kompanija i univerziteta

Oko 50 nastavnika i direktora škola koje su već dobile, ili će do kraja godine, dobiti svoje Mejkers labove, okupilo se u Vrnjačkoj Banji kako bi se po prvi put povezali na jednom mestu, razmenili iskustva i stekli neka nova znanja i veštine koje će im pomoći u nastavi u što kvalitetnijem korišćenju Mejkers labova.

U radnoj i otvorenoj atmosferi, predstavljeni su programi, takmičenja i projekti za novu školsku godinu, koje će Grupa za obrazovanje, zajedno sa školskim timovima, sprovoditi u tekućoj školskoj godini. Posebnu pažnju zaokupila su predavanja i radionice koje pokrivaju savremena znanja koja su do skoro bila dostupna svetskim kompanijama ili velikim univerzitetima i institutima, poput design thinking-a ili neuronaučnih eksperimenata.

“Kao i do sada, sve radimo u saradnji i dogovoru sa nastavnicima. Svaku ideju, inicijativu i program, zamišljali smo i stvarali zajedno. To je princip kojeg ćemo se držati u budućnosti i koji je oblikovao ovu konferenciju, na kojoj će tim od 50 ljudi iz svih škola i organizacija koje su deo Mejkers inicijative, zajedno dogovarati i odlučivati o programima koji će u ovoj školskoj godini biti implementirani u školama”, istakao je Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

Do kraja školske godine Grupa za obrazovanje će otvoriti još četiri Mejkers laba i to u Kraljevu, Bujanovcu, Kragujevcu i Beogradu. Paralelno se u postojećim Mejkers labovima realizuju programi koji su planirani u skladu sa potrebama i željama škola koje su se do sada uključile u mrežu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari