Melanija Lojpur (Zajedno): Način na koji se tretira LGBTQ+ zajednica u Srbiji je nedopustiv 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Portparolka Političke platforme Solidarnost i članica stranke Zajedno Melanija Lojpur pozvala je danas sve ljude da se u subotu pridruže Prajdu i kritikuje homofobične stavove predstavnika vlast.

„Kao pripadnica LGBTQ+ zajednice i političarka šokirana sam nivoom homofobije koju u javnom prostoru uporno nameće vladajuća garnitura. Način na koji se tretira LGBTQ+ zajednica nedopustiv je u zemlji koja bi morala počivati na demokratskim i antidiskriminacionim principima“, navela je Lojpur u pisanoj izjavi.

Lojpur je ukazala da i ove godine kao i prošle imamo neodgovorno i licemerno ponašanje gradskih i republičkih vlasti kada je reč o događaju od izuzetne važnosti za LGBTQ+ zajednicu.

Ona je navela da je zastrašujuće da se „Dani porodice“ održavaju u Perlezu istog dana kada i Prajd i da Srpska napredna stranka poziva građane da ispune kvotu i dovedu decu, da gradonačelnik Beograda kaže da neće biti LGBTQ+ zastave na gradskim institucijama, da se u subotu organizuje vojna parada, uz ocenu da se time šalje jasna poruka samoj zajednici, kojoj se ne dozvoljava da u miru prošeta ulicama svog grada.

Portparolka Solidarnosti je poručila gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću da bi on trebalo da bude gradonačelnik svih građana, pa i LGBTQ+ zajednice.

Dodala je i da ne bi trebalo da nas interesuje lični stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića o LGBTQ+ zajednici ili Prajdu, već da nas interesuje poštovanje i garancija zakonom i Ustavom garantovanih prava.

Lojpur tvrdi i da imati premijerku koja je LGBTQ+ osoba ne znači mnogo, jer „kao i sva otuđena politička elita i ona uživa svoje klasne i statusne privilegije, koje ne deli sa zajednicom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari