Zeleno-levi front predstavio predlog Zakona o građanskom partnerstvu 1Foto: Fonet/Antonio Ahel

Zeleno-levi front je danas u Skupštini Srbije ;predstavio predlog Zakona o građanskom partnerstvu kojim bi bila regulisana zajednica dva lica istog pola, a poslanik te stranke, Radomir Lazović, rekao novinarima da je „odavno prošlo“ vreme za donošenje takvog zakona iako je vlast to obećavala godinama.

Lazović je rekao da su taj predlog Zakona o građanskom partnerstvu podržale organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i organizacije koje se bave pravima LGBT+.

Poslanik je istakao da bi taj zakon omogućio pripadnicima LGBT+ ista prava kao i svih drugih građana Srbije i rekao da ;“ne vidimo nijedan razlog zašto bi to nekome smetalo“ i da „zato stojimo uz LGBT+ i na ulici i u institucijama“.

„Smatramo da je krajnje vreme da ovaj takon bude donet i zato pozivamo sve političke grupe da ga podrže“, rekao je Lazović.

Podsetio je da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, kada je ministarka bila Gordana Čomić, napravio predlog takvog zakona, ali da ga nije usvojila Vlada i „služio je isključivo za zamajavanje javnosti“, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da „nikada neće potpisati taj zakon“.

Drugi poslanik Zeleno levog fronta, Robert Kozma, rekao je da postoji mnoštvo svakodnevnih pitanja i problema LGBT+ osoba, a da ostali građani toga nisu ni svesni jer se za njih te stvari podrazumevaju.

On je naveo da će predloženi zakon omogućiti pripadnicima LGBT+ populacije da registruju građanskom partnerstvo, da jedni druge pomažu i izdržavaju, da zajedno stiču pokretnu i nepokretni imovinu, da zajednički konkurišu i dobiju kredit komercijalnih banaka, da nasleđuju imovinu jedni drugih.

Takav zakon, ako bude donet, omogućiće da u slučaju bolesti jednog od partnera ili partnerke druga osoba može da dođe u posetu i s timom lekara odlučuje o lečenju, omogućiće posete u zatvoru ukoliko tamo bude jedan od parnera ili partnerki, a previđeno je i nasleđivanje porodične penzije, naveo je Kozma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari