Sve više obolelih od melanoma: Zbog čega nastaje i kako se zaštititi? 1Foto: Shutterstock/Albina Gavrilovic

Među obolelima od melanoma svaki sedmi pacijent ima genetsku predispoziciju za dobijanje te vrste raka kože, navodi se u studiji istraživača Stanford univerziteta i Medicinskog centra iz Klivlenda, objavio je žurnal Američke dermatološke akademije.

Novi podaci ukazuju na to da genetika ima mnogo većui ulogu u razvijanju ove bolesti i da prekomerno izlaganje sunčevoj svetlosti nije jedini važan uzročnik ovog tipa kancera.

Analize pacijenata između 2017. i 2020. godine svedoče da je čak 15 procenata svih obolelih od melanoma u svom DNK posedovalo izmenjene, odnosno mutirane gene koji su doprineli pojavi i razvoju ove bolesti.

Jedan od autora projekta, dermatolog Džošua Arbesman kaže da novi nalazi demantuju rasprostranjeno mišljenja u medicini bazirano na nepotunim istraživanjima koja su ukazivala na to da nasledni factor učestvuje sa samo dva do 2,5 procenta u pojavi ove bolesti.

Arbesman je naveo da se zbog toga retko radila genetska analiza potencijalnh pacijenata, pogotovo što se u medicinskoj praksi ovakve analize uglavnom rade samo za vrste raka gde je ustanovljeni genetski uzročnik veći od pet odsto.

Ovo istraživanje samo je potvrdilo ranije sumnje medicinskih eksperata da izlaganje suncu i zadobijanje opekotina od sunčanja nisu uvek preovlađujući faktori dobijanja melanoma, rekao je Arbesman i dodao da su u toku dalje studije genetskih rezultata obolelih sa ciljem da se ustanove novi pristupi u lečenju i ranom otkrivanju te bolesti.

On je istakao da je važno ustanoviti da li oboleli sa naslednom istorijom melanoma imaju veće šanse za izlečenje upotrebom specifičnih procesa imunoterapije u odnosu na one čiji DNK ne pokazuje genetsku predispoziciju.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, rak kože globalno spada u grupu najčešćih kancera. Broj obolelih u svetu 2022. godine prevazilazio je 1,5 milion, a samo ove godine registrovano je 330.000 novih slučajeva melanoma.

Najveći broj slučajeva melanoma beleži se u Australiji, Novom Zelandu, Danskoj i Holandiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari