Kompleks Ljubičevo sa starim zgradama i oko 500 hektara zemlje, koje je knez Miloš Obrenović darivao Srbiji, sve više postaje omiljeno izletište Požarevljana. U njemu se početkom ovog meseca odvijaju raznovrsne kulturno sportske aktivnosti.

Predstavnici 14 kulturno-umetničkih društava iz Braničevskog okruga na letnjoj pozornici predstavili su se pesmom, svirkom i igrom. U Moravskoj laguni održana je 33. Gitarijada „Memorijal Mile Veljković“, a na hipodromu održane su prve ovogodišnje konjičke trke. Sve to posmatral je više hiljada Požarevljana i njihovih gostiju koji su u Ljubičevo došli pešice, biciklima, automobilma ili autobusima koji su saobraćali na svaki sat. U zelenilu majske trave, lepo uređenih cvetnih površina i tek obučenih stoletnih krošnji drveća mladi i stari uživali su u šetnji ili posmatranju raznovrsnog programa. Utisak je da je najviše mladih bilo na rok žurci, 33. gitarijadi koja od pre nekoliko godina nosi ime „Memorijal Mile Veljković“ u znak sećanja na tragično stradalog novinara iz Požarevca i jednog od osnivača gitarijade. Od oko 60 prijavljenih bendova strućni žiri odabrao je deset, iz Požarevca, Beograda, Pirota, Paraćina i Kragujevca, koji su se pojavili pred publikom i borili za epitet najboljeg. Po oceni stručnog žirija pobednik ovogodišnje Gitarijade je grupa „The Bite“ iz Beograda i njima je pripala i novčana nagrada od 35.000 dinara, drugo mesto zauzeo je požarevački bend „Infinity“ i 25.000 dinara a treću nagrdu i 15.000 osvojila je grupa“Partymakers“ iz Kragujevca kojoj se proriče lepa budućnost. Solista pobedničke grupe Julijana Vincan kaže su osnovani 2002. godine i da sviraju muzički pravac Riff n Roll.

– Ovde je bilo prekrasno. Publika je bila super i odlično nas je prihvatila. Drago mi je što smo osvojili prvo mesto jer sam ja u bendu tek dve godine. Uskoro snimamo album, već 6. maja gostujemo u Kragujevcu, a 18. maja smo u Pirotu gde će biti premijera našeg spota – veselo priča Julijana.

Posle proglašenja pobednika do kasno uveče prisutne je zabavljao specijalni gost bend „S.A.R.S“ iz Beograda. U opuštenoj atmosferi, uz pvo i dobru muziku mnogi su đuskali. A na obližnjem hipodromu ljubitelji konjičkih trka nazdravljali su pobednicima. U sedam održanih trka, uz učešće grlas iz Beograda, Požarevca, Vršca, Pančeva i Subotice najviše su pokazala grla iz ergele Ljubičevo koja su osvojila dva prva mesta. Ukupan fond nagrada bio je 500.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari