Memorijalni centar Srebrenica tražiće od REM-a zabranu emitovanja Ćirilice 1Foto: EPA /FEHIM DEMIR

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari najavio je da će Regularnom telu za elektronske medije (REM) Srbije podneti prijavu i zatražiti zabranu objavljivanja programskog sadržaja emisije „Ćirilica“ i jutarnjeg programa na Hepi televizji.

U saopštenju Memorijalnog centra navodi se da će zahtev biti upućen zbog poruka urednika i voditelja emisije „Ćirilica“ Milomira Marića, kojima se, kako je navedeno, negira genocid u Srebrenici, žrtve rata u BiH i koristi govor mržnje protiv Bošnjaka.

Iz Memorijalnog centra su pozvali predstavnike medija, organizacija civilnog društva i šire društvene zajednice u BiH i Srbiji da podrže ovaj zahtev.

U okviru istraživačkog rada na pripremi ovogodišnjeg Izveštaja o negiranju genocida Memorijalni centar uradio je studiju slučaja na primeru komunikacije i poruka prema javnosti iznetih u emisiji „Ćirilica“, voditelja i urednika Milomira Marića.

„Cilj studije slučaja je da se prikažu negativna praksa i trendovi širenja zavera, negiranja genocida i žrtava rata 1992-1995, te govora mržnje protiv Bošnjaka, koji su delo televizijskog ‘mejnstrima’ u današnjoj Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su „javljanje haškog optuženika Ratka Mladića u emisiji, gostovanja ratnih vođa i direktnih učesnika genocida u Srebrenici, davanje javnog prostora Vojislavu Šešelju za promociju negiranja i širenja laži o prirodi rata, ratnih zločina i genocida u Srebrenici, deo uobičajne prakse emisije ‘Ćirilica'“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari