Iako se nedavne izmene Zakona o sudijama odnose na sve sudije Vrhovnog kasacionog suda, njene efekte će najdirektnije osetiti njih troje koji bi po starom zakonu ove godine morali da odu u penziju. Naime, pošto je izmenama zakona predviđeno da umesto sa 65 u penziju mogu da odu sa 67 godina, sudije Vrhovnog kasacionog suda – Snežana Andrejević, Janko Lazarević i Novica Peković ostaće na svojim pozicijama još dve godine.

Prema rasporedu poslova za 2015. godinu koji je dostupan na sajtu Vrhovnog kasacionog suda, Andrejevićeva i Veselinović su zamenici predsednika suda Dragomira Milojevića. Sutkinja Andrejević se nalazi i na poziciji glavne i odgovorne urednice Biltena sudske prakse, kao i na mestu predsednice Drugog veća građanskog odeljenja i predsednice Drugog veća Odeljenja za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

Osim što je zamenik predsednika suda, Veselinović je i predsednik Drugog veća krivičnog odeljenja VKS i član redakcije Biltena sudske prakse.

Iako se nalazi na poziciji predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu, kao sudiji Vrhovnog kasacionog suda i Novici Pekoviću će biti produžen staž za dve godine. Njega je najpre u aprilu 2013. godine na mesto vršioca funkcije predsednika Apelacionog suda postavio predsednik Vrhovnog kasacionog suda Milojević. Potom je Narodna skupština 23. maja 2014. ozvaničila taj izbor i Pekovića izabrala za predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu.

U Apelacionom sudu u Novom Sadu u narednih godinu dana očekuje se nekoliko važnih predmeta, među kojima je „najteži“ slučaj ATP Vojvodine, za koji je interes pokazala i Evropska komisija. Predmet u kojem Ilija Dević, nekadašnji vlasnik 82 odsto akcija u firmi ATP Vojvodina, u parničnom postupku traži odštetu od grada Novog Sada se trenutno nalazi u Višem sudu u Novom Sadu i očekuje se da do kraja ove godine završi u Apelacionom sudu u Novom Sadu.

Podsetimo, preduzeće ATP Vojvodina kupio je Ilija Dević 2004. godine, što se smatralo jednom od uspešnih privatizacija jer je u prvoj godini ispunjen investicioni plan, proširena delatnost i zaposleno još 200 novih radnika. Naredne godine, na osnovu ugovora sklopljenog sa Gradom, ATP Vojvodina je počela i 2007. završila gradnju nove međunarodne autobuske stanice sa servisom za „setru“ i „mercedes“ čija zastupništva za Srbiju je to preduzeće u međuvremenu dobilo. Međutim, Grad svoj deo ugovora, preusmeravanje saobraćaja na novu lokaciju kako bi stanica mogla da počne sa radom, nije ispoštovao. Pod pritiskom kreditnih rata ATP Vojvodina je otišla u stečaj, 500 radnika na evidenciju nezaposlenih, a predmet je Evropska unija svrstala među pet najvećih od 24 sporne privatizacije, uz ocenu da je jedino u tom slučaju oštećen investitor a ne država.

Tužbi koja je podneta Višem sudu u Novom Sadu prethodio je postupak započet 2007. kada je ATP Vojvodina u stečaju i Dević kao umešač u tom sporu tužio pred Privrednim sudom u Novom Sadu grad Novi Sad, zbog nepoštovanja ugovora. Taj sud je 2009. godine presudio u korist grada. Zatim je po žalbi predmet otišao u Privredni apelacioni sud u Beogradu koji je 2012. godine presudio u korist ATP Vojvodine i Devića. Gradu je naloženo da isplati 13 miliona evra štete plus kamate koje su u tom trenutku iznosile oko 17 miliona evra. Prinudna naplata ovog iznosa bi nastupila u januaru 2013. godine.

Umesto isplate, grad Novi Sad je 2012. godine Vrhovnom kasacionom sudu podneo zahtev za zaštitu zakonitosti. Taj sud, čiji predsednik je u tom trenutku bio Dragomir Milojević, u roku od dvadesetak radnih dana je doneo odluku da grad Novi Sad treba da isplati četiri miliona evra. Zbog ove odluke i sumnje da je Vrhovni kasacioni sud ulazio u rad veštaka, Dević je podneo predstavku Ustavnom sudu, ali više od dve godine taj sud se ne oglašava.

U ovom drugom postupku koji Dević pred Višim sudom u Novom Sadu vodi protiv glavnog grada Vojvodine, zahteva se naknada lične štete, a po do sada predatim nalazima veštaka, uključujući i ekspertizu Mašinskog fakulteta u Beogradu, iznos će premašiti 56 miliona evra. Nakon presude Višeg suda koja se očekuje krajem ove godine, predmet će se naći pred Apelacionim sudom u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.