Posle Kostolca kao sedišta Gradske opštine, stanicu za merenje kvaliteta vazduha iduće godine dobiće i naselje Klenovnik. Ovo je jedna od odluka pete sednice Veća Gradske opštine Kostolac, a sredstva će biti obezbeđena iz budžeta za zaštitu životne sredine.

– Lokalna Agenda 21 za Kostolac opštinu pozdravlja ovakvu odluku, obzirom na problematičnu tehnologiju kojom će se odlagati pepeo u PK Ćirikovac. Problem je u tome što su čelnici Gradske opštine bili dužni da istu donesu za sva naselja u okviru gradske opštine, kako bi se napravio što bolji matematički model kretanja zagađenja vazduha. Iz ovog razloga potrebno je da se pre svake odluke o kupovini stanica za merenje kvaliteta vazduha ili opreme konsultuje Agencija za zaštitu životne srediine, koja je oformljena od strane vlade Republike Srbije i zadužena da prikuplja podatke o zagađenju. Ona prema brojnim međudržavnim ugovorima i konvencijama iste podatke po automatizmu prosleđuje i Evropskoj agenciji za zaštitu životne sredine, koja dalje njima koordiniše na evropskom i panevropskom nivou. Na ovaj način dobijeni podaci iz stanica za kontrolu vazduha se prihvataju kao validni, te isti bivaju uvršćeni u baze podataka nadležnih organa Republike Srbije i EU. Ovakvim postupkom građani kostolačkog ugljenog basena stekli bi i verodostojan dokument kojim će u slučaju akcidenta moći da traže adekvatnu naknadu štete od strane zagađivača, kaže Nena Nikolić iz ove nevladine organizacije koja je velikim delom zaslužna što je Kostolac dobio jednu ovakvu stanicu.

– Sa druge strane čelnici Gradske opštine Kostolac mogu kupiti i deset stanica za automatsko merenje kvaliteta vazduha koje neće biti povrezane serverom Agencije za zaštitu životne sredine, te one mogu služiti samo za „uzbuđivanje građana“. Sami građani osim „stresa“ koje će ove stanice izazivati, neće od njih imati nikakve druge koristi. One će biti još jedan spomenik bačenom novcu za potrebe neke nove predizborne kampanje lokalne političke oligarhije. Ovakakva predizborna taktika političkih partija već se pokazala u mnogim gradovima sa veoma zagađemnom životnom sredinom poput Pančeva i Bora, gde uređaji samo alarmiraju (stresiraju) građane ili uopšte i nerade, kategoričan je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari