Merima Isaković: Svedočiću protiv Lečića ako me pozovu 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ; Foto: Youtube

Glumica Merima Isaković optužila je Branislava Lečića za silovanje koje se dogodilo pre 43 godine, kada je ona imala 18 a on 22.

Optužbe koje je iznela Danijela Štajnfeld motivisale su jednu od najpoznatijih mladih jugoslovenskih glumica da progovori o svom stravičnom iskustvu posle kog se dugo oporavljala.

U izjavi za Danas kaže da je spremna da svedoči ukoliko dobije poziv jer „veruje da je reći istinu fundamentalna obaveza svake savesne osobe“.

– Ne mogu direktno svedočiti o događaju nasilja nad Danijelom jer mu nisam direktno prisustvovala, ali mogu svedočiti o ličnosti Branislava Lečića i svom dramatičnom iskustvu vezanom za njega. Nadam se da će se druge žrtve osmeliti da se oglase, ako ih ima – poručuje Isaković za Danas.

Ona živi u Australiji gde radi kao klinički psiholog. Uspešna je u svom poslu, a glumom je prestala da se bavi nakon teške saobraćajne nesreće u 21. godini posle koje je ostala nepokretna. Za naš list ističe da ne poznaje Danijelu Štajnfeld niti su u ikakvom kontaktu.

– Prvi put sam čula za nju kada sam prošle nedelje pročitala o njenoj traumi. Do mene vesti vesti stižu sa zakašnjenjem jer mnogo radim. Sve što sam želela da kažem rečeno je u Nedeljniku. Molim vas da čitaocima damo priliku da prožive teške ili šokantne istine koje sam iznela u tekstu – istakla je Isaković.

Ona je za „Nedeljnik“ ispričala da ju je Lečić silovao 1978. godine, kada je imala 18 godina, u njegovom stanu, gde je došla po svoju knjigu.

– Zakoračila sam. I ne znajući, zakoračila sam u horor! Ušla sam i stala kraj vrata, a on me je gurnuo ka zidu… Pitala sam ga šokirana i uplašena: „Šta radiš?“ Rekao je: „Šta misliš? Sada ne možeš pobeći. Ne od mene. Ne pokušavaj da vrištiš. Niko te neće čuti. Ovo je stara zgrada s debelim zidovima. Džaba ti je svako opiranje“ – navela je Merima Isaković.

Pokušala je da podigne ruke da bi se odbranila, ali je Lečić bio jači.

– Šta? Ja nisam dovoljno dobar za tebe? Znaš li ti ko sam ja? Treba da ti je čast što te želim. Imaću te ja. Imaću te zato što ja to želim. Ja imam crni pojas u džudou. Nemaš šanse – navodi Isaković Lečićeve reči.

Merima je bila jedna od najvećih mladih glumačkih zvezda Jugoslavije i imala je naslovnu ulogu u filmu „Jovana Lukina“, a u 21. godini doživela je tešku saobraćajnu nesreću. Posle završenih doktorskih studija iz psihologije i magistarskih studija iz kliničke psihologije, sada živi i radi u Australiji, kao klinički psiholog i klinički neuropsiholog.

Iako je po domaćim pravnim propisima slučaj zastareo, te Tužilaštvo ne može da pokrene postupak, postoji mogućnost da se Merima Isaković pozove kako bi svedočila o karakteru Branislava Lečića u procesu koji je pokrenula Danijela Štajnfeld.

Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac kaže za Danas da u postupku Štajnfeld protiv Lečića, Merima Isaković ne može svedočiti jer nije svedok događaja, a ako bude predložena kao svedok na neke okolnosti u pogledu modela ponašanja okrivljenog, sud će doneti odluku o svrsishodnosti takvog predloga.

– Ispovest Merime Isaković će više uticati na sud javnosti nego na sudove ove zemlje. Mislim da je svrha te ispovesti da pruži javnosti još indicija o kojima će se pričati i upotpuniti već postojeća predstava o jednoj osobi. Sud i tužilaštvo, međutim, rade po pravilima kojih se ne tiču šta javnost misli već šta je moguće dokazati. To je princip koji nas sve spašava i koji nas deli od prvobitnih ljudskih zajednica sa početka civilizacije. Sa druge strane, javnost ima pravo da čuje i priču gospođe Isaković i stvori svoj sud o tome – ističe Gostiljac.

On dodaje da će se Danijela Štajnfeld svakako osećati komotnije u situaciji kada još neko tvrdi da mu se dogodila ista stvar sa istim licem.

Merima Isaković se u svojoj ispovesti dotakla i svedočanstva devojaka koje optužuju učitelja glume Miroslava Aleksića za silovanje, ali i nesrećno stradale Tijane Jurić.

Njen otac i osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić, kaže za naš list da je od početka verovao Danijeli Štajnfeld i da je ovo samo potvrda njenih reči. Takođe, veruje da postoji još žrtava Branislava Lečića i da bi Meriminom ispovešću one mogle biti ohrabrene da progovore.

– Po našim zakonima je, nažalost, slučaj Merime Isaković zastareo, ali je njena ispovest jako bitna zbog drugih žrtvi kojih zasigurno ima. Ne može neko da siluje sa 20 pa posle ponovo sa 50 i nešto godina. Iskustvo nam govori da su silovatelji, čak i sa odsluženom zatvorskom kaznom, uglavnom povratnici. Zato smo i insistirali ne promeni Krivičnog zakonika i strožim kaznama – naglašava Jurić. Dodaje da je bio veoma obeshrabren brojnim reakcijama u javnosti u kojima se ismevala ali i osuđivala Danijela Štajnfeld.

– Sa jedne strane, očekujemo i pozivamo žrtve da se odmah jave i prijave seksualno nasilje, a sa druge strane, veoma brzo stajemo na stranu silovatelja. Ohrabrujemo žrtve da javno progovore a kada to učine, mi ih osuđujemo i pitamo se „zašto posle toliko vremena“. Sa razumevanjem mogu da govorim o tome šta žrtve preživljavaju jer sam u svakodnevnom kontaktu sa njima, i pokušavam da ljudima promenim svest o tome kroz kakvu traumu one prolaze i koliko je teško izaći u javnost, pogotovo u zemlji kakva je naša – ukazuje Jurić.

On se zahvalio Merimi što je govorila i o Tijani, napominjući da žrtve seksualnog nasilja sa posebnom empatijom mogu da govore o drugim žrtvama.

– Mogu da se ponadam da će se javiti još neko ko će pomoći Danijeli da ne bude poligraf sredstvo za dokazivanje, nego da to budu činjenice i iskazi svedoka, tačnije žrtava. Kada je reč o seksualnom nasilju uvek su u pitanju povratnici. Ne mogu da verujem da se jedno silovanje dogodilo u 20. a drugo u 50. godini. Potpuno sam siguran da se to dešavalo i u međuvremenu ali da su žrtve ćutale. Danijela je bila podstaknuta da progovori onim čime je govorio Lečić kada je bio optužen Mika Aleksić. Merima je bila podstaknuta time što je Danijela svedočila. Nadam se da će neka žrtva biti ohrabrena onim što je govorila Merima – zaključuje Igor Jurić.

Više javno tužilaštvo još sprovodi istražne radnje u vezi optužbi Štajnfeld protiv Lečića, a o detaljima ne mogu da govore da se ne bi ugrozila istraga. Podsetimo, Branislav Lečić je iskaz davao u policiji više od sedam sati i prošao je poligrafsko testiranje. Glumac juče nije odgovarao na poruke i pozive našeg lista povodom najnovijih optužbi.

Verovala u njegovo pokajanje

Posle nekoliko godina od seksualnog zlostavljanja, Branislav Lečić je pozvao Merimu Isaković i tražio oproštaj, a ona je poverovala u njegovu iskrenost. „Opraštam ti, rekla sam mu tada, pre četrdeset godina. Opraštam, ali ne zaboravljam. Ti nikada nećeš shvatiti bol koji si mi naneo. Mnogostruki bol. Ako ikada čujem da si ikome naneo sličnu bol, svima ću reći šta se desilo“, rekla je Isaković, odlučivši da progovori nakon što je čula za slučaj Danijele Štajnfeld.

Štajnfeld: Hvala, Merima

Glumica Danijela Štajnfeld zavalila se putem Instagrama Merimi Isaković zato što je ispričala svoju priču i „održala reč“ da će svima reći šta joj se desilo, ako Lečić ponovi ono što je njoj uradio.

Mihajlović: Svaka druga žena trpi nasilje

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja, bilo da je reč o fizičkom, psihičkom ili seksualnom i da je „tačka broj jedan da pružimo podršku žrtvama i da im verujemo, da ih ne osuđujemo“, dodavši da protivljenje vakcinaciji, kao i rodnoj ravnopravnosti potiče od manjka edukacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari