Meronu žao što neće učestvovati u donošenju presude Karadžiću i Mladiću 1Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Teodor Meron pred kraj svog mandata rekao da je uveren da je mogao doneti fer i objektivnu presudu Ratku Mladiću i da razmatra da predloži izmene haškog pravilnika o izuzećima sudija.

U intervjuu za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Meron, kojem u januaru iduće godine ističe mandat, izražava žaljenje što neće biti u prilici da učestvuje u donošenju presude Radovanu Karadžiću, kao i što neće biti član veća u predmetu Ratka Mladića.

Komentarišući odluku sudije Žan Kloda Antonetija da ga isključi iz predmeta protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića zbog percepcije pristrasnosti, Meron kaže da se protivio takvoj odluci. Uprkos tome, Meron se, posle zahteva Odbrane Radovana Karadžića za njegovo izuzeće zbog istih razloga, sâm povukao iz Apelacionog veća i iz ovog predmeta.

Meron je rekao da je pogrešno posmatrati trenutne probleme Mehanizma kao kontroverzu između njega i sudije Antonetija. Prema njegovim rečima, on i Antoneti imaju različite poglede na pravnu nauku, ali to nije na osnovu nečeg ličnog između njih.

“Bio sam vrlo jasan u svojim zvaničnim saopštenjima, ne slažem se s odlukama sudije Antonetija o diskvalifikacijama sudija u slučaju ‘Mladić’”, ističe Meron, dodajući da je uveren kako bi, da je ostao u tom predmetu, imao fer i objektivan pristup.

Govoreći o predmetu protiv Karadžića, Meron kaže da se on lično iz ovog predmeta povukao kako bi se uštedeli vreme i novac. Iako je razočaran načinom na koji su se stvari odvijale, on je, kako kaže, uveren da je Mehanizam dovoljno jak da izdrži nesuglasice između njega i Antonetija.

“Trenutno se bavim pitanjem da li su izvesne strukturne promene potrebne kako bi se obezbedilo efikasnije rešavanje pitanja izuzeća sudija i da li da predložim izmenu Pravilnika o postupku i dokazima Mehanizma u tom pogledu”, kaže Meron.

On je dodao da bi eventualni predlog bio podnet na razmatranje svim sudijama Mehanizma. Haški tribunal je Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid i druge zločine u BiH.

Presuda Karadžiću, prema mišljenju Merona, mogla bi biti početkom naredne godine. Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari