Novosagrađene osnovne škole „Meša Selimović“, kod Petrove crkve i „Ćamil Sijarić“ u krugu bivše Fabrike obuće „Ras“, trebalo bi u ponedeljak da prime đake. To tvrde u gradskoj upravi, a u Školskoj upravi kažu da nastava u njima neće početi zbog nepostojanja upotrebne dozvole i dokumentacije o umrežavanju. Načelnik Školske uprave u ovom gradu Mensur Memić kaže da OŠ „Meša Selimović“ „nema ni klupe, niti drugi školski inventar, niti su urađeni sanitarni ćvorovi“.


– Nezamislivo je da ova škola u ponedeljak primi učenike. OŠ „Ćamil Sijarić“ je zahvaljujući donaciji TIKA opremljena, ali zbog nemara lokalne samouprave, još uvek nema odgovarajuće dozvole. Saglasnost za početak rada škola daje ministar prosvete, ali tek kad dobije potrebnu dokumentaciju. Zato su male šanse da se to dogodi do ponedeljka, a po Zakonu o sistemu obrazovanja nije moguće da škole budu otvorene i prime učenike kasnije u toku školske godine – objašnjava Memić.

Na drugoj strani je novopazarski gradonačelnik Meho Mahmutović sa svojom tvrdnjom da je lokalna samouprava obezbedila finansijska sredtva, završila infrastrukturne radove i sredila dokumentaciju, ali „te škole stoje i neko pokušava da sabotira njihovo otvaranje. Očigledno, da nekome nije u interesu da se one otvore, rasterete postojeće i zaposle novi ljudi“.

– Lokalna samouprava ne zapošljava radnike u školama, niti je zadužena za nabavku inventara za OŠ „Meša Selimović“, već je to u nadležnosti Ministarstva prosvete, koje to još nije doradilo, bio je kategoričan Mahmutović na konferenciji za novinare.

Izgradnja dve nove škole počela je prošle godine. Obe imaju po 3.600 kvadratnih metara, po 22 učionice i fiskulturne sale. Elaboratom je predviđeno da svaka može da primi skoro 600 đaka. Za izgradnju OŠ „Meša Selimović“ oko dva miliona evra obezbedilo je Ministarstvo prosvete, a Turska agencija za razvoj TIKA sa 1,75 miliona evra finansirala je izgradnju OŠ „Ćamil Sijarić“ i to je jedan od najvećih projekata koji u Srbiji finansira.

Na novopazarskoj teritoriji ima oko 12 hiljada osnovaca. Na gradskom području ih je više od osam hiljada raspoređenih u sedam škola. U većini se nastava odvija u tri smene, od 6,30h-19,30h. U odeljenjima je od 35 do 40 učenika. Da bi se škole rasteretile, procenjuje se da su potrebne još četiri nove škole. Dve novosagrađene rasteretiće četiri škole – OŠ „Ćamil Sijarić“ škole „Rifat Burdžović Tršo“ i „Vuk Karadžić“, a OŠ „Meša Selimović“ škole „Bratstvo“ i „Aleksandar Stojanović Leso“ iz Deževe. U toku je priprema dokumentacije za izgradnju nove škole u naselju Erozija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari