Primenom Zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru radnici Rudarsko topioničarskog basena Bor su 30. januara kada je isplaćen drugi deo zarade za prošlogodišnji decembar „pomogli“ republički budžet sa 12,3 miliona dinara.

Naime, basenskim radnicima čija je neto zarada veća od 60.000 dinara prva plata koja se isplaćuje u ovoj godini oporezovana je pošto je od 1. januara ove godine na snazi Zakon o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, a i sva preduzeća u sastavu RTB Bor Grupe su u obavezi da ga primenjuju. Shodno tome, zavisna preduzeća Basena već su prenela sredstva u budžet Srbije: Rudnici bakra Bor 5,33 miliona dinara, TIR 4,04 miliona dinara, RBM 2,03 miliona i Matično preduzeće 940 hiljada dinara.

– Stavku „Budžet Republike – umanjenje“ na platnoj listi imaju svi zaposleni sa neto primanjem većim od 60.000 dinara, a iznos koji se izdvaja za republičku kasu zavisi od visine zarade jer se oporezuje samo deo neto plate koji premašuje 60.000. Prosta računica pokazuje da će basenskih radnika u republičku kasu mesečno će ubuduće odlaziti 12,3 miliona dinara. Toliko će para i nadalje mesečno odlaziti u republičku kasu direktno iz džepova zaposlenih. Godišnje, to je 147,6 miliona dinara. – saznaje Danas od rukovodioca službe za odnose sa javnošću borskog kombinata bakra Gorice Tončev Vasilić.

Mesečne obaveze borske kompanije po osnovu poreza i doprinosa iznose 264 miliona i kako navode nadležni RTB Bor ih redovno izmiruje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari