Mešihat Islamske zajednice prikuplja pomoć ugroženima od zemljotresa u Turskoj i Siriji 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji proglasio je „Nedelju pomoći ugroženima od zemljotresa“, u okviru koje će biti prikupljena pomoć za pogođene područja u Turskoj i Siriji.

Pomoć će biti prikupljana u džamijama, u petak nakon džume namaza (glavna nedeljna molitva), ali novčani prilozi mogu da se uplaćuju u blagajnama IZ, Centra za humanitarni rad „Hajrat“ i svim odborima (medžlisima) IZ u Sandžaku, Srbiji i dijaspori.

Zamenik predsednika Mešihata IZ u Srbiji Rešad Plojović apelovao je na sve pripadnike te Zajednice da učestvuju u akciji.

“U ovoj akciji, treba odskočiti, u smislu rezultata koji se očekuju, kako bismo što pre usmerili sredstva pomoći prema Turskoj, da bi se obezbedilo sve što je potrebno na pogođenim prostorima”, rekao je Plojović i napomenuo da će u akciji učetvovati sve institucije i usposlenici IZ u Srbiji.

U dostavljanju prikupljenih novčanih sredstava, kako je rekao Plojović, „preko pouzdanih kanala“ radiće zajedno sa Rijasetom IZ BiH.

Akcija IZ u Srbiji trajaće do 16. februara.

Finansijsku pomoć za područja pogođena zemljotresom u Turskoj i Siriji, uputiče i tutinska opština. Opštinsko veće Tutina, na današnjoj sednici, donelo je odluku  da uputi dva miliona dinara.

Donetra je i odluka o prikupljanju druge humanitarne pomoći, koje će biti organizovano sutra i u petak na gradskom trgu.

Za prevoz te pomoći, tutinska opština je obezbedila dva kamiona.

Gradsko veće Novog Pazara, juče, je donelo odluku da uputi po 10 hiljada evra obema državama, a građani i humanitarne organizacije već su u akciji prikupljanja pomoći.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari