Mešihat IZ u Srbiji: Da se skrate školski časovi zbog posta 1foto (Mešihat IZ u Srbiji): Rešad Plojović

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji zatražio je od Školske uprave Kraljevo, da zbog meseca muslimanskog posta Ramazana, budu skraćeni časovi u drugoj smeni u školama u Novom Pazaru i Tutinu.

Zamenik predsednika Mešihata i rukovodilac Versko-prosvetne službe IZ u Srbiji Rešad Plojović obratio se načelnici Školske uprave Bojani Marinković. Tražio je da dužina časova u srednjim školama bude prilagođena početku iftara, obroka kojim se završava dnevni post.

Kao razlog, Plojović, je naveo veliki broj učenika i profesora muslimana koji poste, pa se od Školske uprave zahteva da se direktorima škola u Novom Pazaru i Tutinu upute “hitne instrukcije o postupanju u toku Ramazana”.

“Obavešteni smo od naših veroučitelja, koji rade u ovim školama, da direktori ovih škola nisu izašli u susret zahtevima brojnih učenika, a ni profesora, da se skrate časovi u drugoj smeni, kao što je bio slučaj od 2010. godine. Navode da su za takav postupak dobili naređenje od Školske uprave u Kraljevu, kao i pretnju, da će u slučaju skraćivanja časova, biti poslata inspekcija, koja će sankcionisati postupke direktora” – napisao je Plojović uz očekivanje razumevanja i uverenje da je “da je dosadašnji postupak direktora stvar nerazumevanja i nesnalaženja, a nikako posledica zle namere”.

Prethodno je glavni muftija IZ u Srbiji Mevlud Dudić podržao inicijativu koja je došla iz škola i preporučio da se, onima koji poste, omogući da na vreme, u svojim kućama budu za vreme iftara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari