Meštani Baluge sprečili radove na izgradnji auto-puta Preljina-Pojate 1Foto: Pixabay/sumanamul15

Meštani sela Baluga kod Čačka sprečili su danas radove povezane za izgradnju trase auto-puta Preljina-Pojate na delu zemljišta čija je eksproprijacija još uvek sporna i koja im je oduzeta za takozvane deponije i pozajmišta.

Stanovnik Baluge Bratislav Simović rekao je agenciji Beta da su radnici Koridora Srbije opet pokušali da bagerima vade šljunak iz njiva koje država pokušava da im oduzme za pozajmišta i deponije, što je predmet spora koji meštani pokušavaju da reše i sa čačanskom Gradskom upravom i s Vladom Srbije.

„Na sastanku sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić (početkom februara) u Beogradu dogovorili smo se da se preispita oduzimanje zemlje za pozajmišta, odnosno da li će ta zemlja biti privremeno oduzeta za potrebe izgradnje auto-puta, a onda vraćena poljoprivrednicima“, rekao je Simović.

On je dodao da ukoliko se zemlja privremeno oduzima i vraća poljoprivrednicima, iz nje se ne može nekontrolisano vaditi šljunak.

Prema Simovićevim rečima ukoliko se ta zemlja tretira kao građevinsko zemljište, a ne poljoprivredno i ako im se trajno oduzima, onda mora biti plaćena po tržišnoj ceni, mnogo većoj od one koju im je ponudila država.

„Sve smo to predočili predsednici Vlade Brnabić i ona je predložila da se za mesec dana održi novi sastanak na kome bi se rešili sporovi oko eksproprijacije zemlje za potrebe izgradnje auto-puta, a do tada ne dozvoljavamo radove na zemlji koja je predviđena za pozajmišta“, rekao je Simović.

On je podsetio da lokalna samouprava Čačka još uvek nije izdala rešenja za eksproprisanu zemlju za pozajmišta i deponije, na šta se obavezala.

Simović je dodao da očekuje da nadležne inspekcijske službe provere da li se pri vađenju šljunka iz poljoprivrednog zemljišta koje je oduzeto za pozajmišta, radilo po zakonskim procedurama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari