Meštani blokirali gradilište na deonici auto-puta kod Požege: Traže pravičnije cene za oduzeto zemljište 1Foto: Privatna arhiva

Meštani nekoliko požeških sela blokirali su prilaz gradilištu na deonici auto-puta Pakovraće-Požega, u mestu Prilipac, i time iskazali nezadovoljstvo niskom cenom koja im je ponuđena za njihova eksproprisana imanja kojima prolazi trasa tog puta.

Oni su sprečili kamione i građevinske mašine kineske kompanije, koja gradi tu deonicu, da priđu gradilištu na kome se gradi saobraćajna petlja koja bi trebalo da omogući isključenje za Požegu.

Tim protestom, pedesetak stanovnika Prilipca, Pilatovića, Lopaša i okolnih sela, čije parcele su eksproprisane zbog gradnje auto-puta Pakovraće-Požega, izrazili su nezadovoljstvo cenom koja im je ponuđena za njihovo zemljište, kojim prolazi ta saobraćajnica.

Većina njih je pokrenula sudske sporove protiv JP Putevi Srbije, kojima traži pravične nadokanade za eksproprisano zemljište ali, kako navode, ti postupci se odugovlače zbog opstrukcija tog preduzeća.

Osim toga, zahtevaju da im se nadoknade i štete na lokalnim putevima, privatnim vodovodima, bunarima i usevima, koje su, prilikom radova, oštetili ili uništili kineska kompanija i podizvođači radova koje je ona angažovala.

Za današnje mirno okupljanje, koje je počelo u podne i trajalo nepuna dva sata, kažu da je bilo protest upozorenja i da će, ukoliko se ne budu ispunili njihovi zahtevi, nastaviti da organizuju proteste na toj ili drugim lokacijama.

Meštani blokirali gradilište na deonici auto-puta kod Požege: Traže pravičnije cene za oduzeto zemljište 2
Foto: Privatna arhiva

Milovan Antović, poljoprivedik iz Prilipca, jedan od učesnika protesta, kaže za Danas da se uprava JP Putevi Srbije žalila na presudu Osnovnog suda u Požegi, kako bi, traženim veštačenjem, umanjila cenu zemljišta.

„Putevi Srbije su izazvali blokade, a ne mi“, poručuje Antović.

Kaže da mu je, prvobitno, bilo ponuđeno 100 dinara po kvadratnom metru prve klase zemljišta, što je 10.000 dinara po aru, a nekima su nudili i duplo manje.

„Uzimaju nam 90 odsto obradivog zemljišta u Prilipcu. Uglavnom smo se bavili poljorivrednom i plasteničkom proizvodnjom, ali to više nećemo moći prolaskom auto-puta“, kaže za Danas Antović.

„Sama petlja“, dodaje, „zauzeće 16 hektara“ i poručuje da će meštani, koji su se već obraćali sudu, „morati da organizuju svakodnevne blokade, ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi“.

Protest je pratilo nekoliko uniformisanih policajaca, koji su stigli sa dva službena automobila, ali nisu intervenisali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.