Meštani Jasenovika dolaze u Niš sa najavom blokade pruge 1Evakuacija sela Jasenovik krajem januara 2019. Foto: BETA/Saša Đorđević/MO

Meštani Jasenovika, u čijoj blizini su za vikend ponovo iskliznuli vagoni-cisterne sa opasnom materijom, sastaće se danas sa predstavnicima grada Niša i predstavnicima kargo prevoza Železnica Srbije.

Njihov jedini zahtev na sastanku biće da železnica obustavi prevoz opasnih materija na pruzi Niš-Zaječar dok ne bude rekonstruisan deo pruge koji prolazi kroz Jasenovik.

Predsednik mesne zajednice Zoran Jovanović rekao je agenciji Beta da su meštani spremni da organizuju protest i blokiraju prugu ukoliko njihov zahtev ne bude usvojen.

„Ljudi sa pravom negoduju. Ovo najnovije iskliznuće vagona bilo je na 500 metara ispod sela, a ono krajem januara na 500 metara iznad sela. Prošle godine su bila tri iskliznuća vagona u ataru našeg sela“, istakao je Jovanović.

On je istakao da od Niša do Svrljiga pruga prolazi jedino kroz Jasenovik.

„Da bi se prugom kroz selo prevozile opasne materije materije ona mora da bude sto odsto ispravna, a sada je u katastrofalnom stanju. Ne daj bože da u selu iskliznu vagoni, stići će do samih kuća“, rekao je Jovanović.

Svi meštani Jasenovika, njih oko 360 i sve životinje koje čuvaju, evakuisani su krajem januara na dva dana zbog uklanjanja dva vagona sa amonijakom koji su iskliznuli i prevrnuli se nedaleko od tog sela.

Minulog vikenda nedaleko od Jasenovika iskliznulo je pet vagona-cisterni sa fosforom, ali se srećom nisu prevrnuli.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavilo je početkom godine da će aprila započeti rekonstrukciju pruge Niš-Prahovo i da će radovi biti završeni za pola godine.

Opštine Svrljig, Knjaževac i Zaječar zatražile su prošle godine rekonstrukciju pruge koja od Niša do Prahova ide preko Svrljiga, Knjaževca, Zaječara i Negotina.

Na toj pruz teretni i putnički vozovi sada idu prosečnom brzinom od 30 kilometara na sat zato što je istrulelo više od 60 odsto od 170.000 pragova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari