Meštani Krivelja nakon zbora blokirali put, gradonačelnik Bora ispraćen zvižducima (VIDEO) 1Foto: M.S.

Meštani Krivelja kod Bora na današnjem zboru zatražili su od kompanije „Zijin“ da objasni dugoročne i kratkoročne planove rudarenja kao i kako planira da sredi infrastrukturu, koja je kako oni kažu, u katastrofalnom stanju. Gradonačelnik Bora ispraćen zvižducima, a nakon zbora meštani su blokirali put Bor – Krivelj. Blokada puta najavljena i za sredu.

Dragoslav Nikolić, potpredsednik MZ Krivelj kazao je za Danas da su na današnji zbor, osim gradonačelnika Milikića, pozvali i predstavnike kompanije „Zijin“, ali kao i uvek do sada, oni se nisu pojavili.

„Zabrinuti smo za sudbinu našeg sela. Ovde su i predstavnici ostalih sela oko Bora, koji takođe imaju iste ili slične probleme. Za tri godine duplirala se proizvodnja na teritoriji naše MZ, i to govori da se zauzima ogroman prostor. Ovo je veliki zahvat. Prostor od Majdanpeka do Zaječara biće žrtvovan, pošto se  svakodnevno pojajvljuju nove mape gde razne kompanije dobijaju istražna prava“.- kaže on.

Prema njegovim rečima sva istražna i eksplotaciona prava daje Ministastvo energetike, i kako on tvrdi, to je pod kontrolom države. Poslednje mesto koje se spominje je Deli Jovan, gde navodno ima fantastičnih nalazišta bakra sa zlatom.

„Država to radi da uzima procenat od rente. Rudna renta iznosi 3 odsto, što je mnogo malo. Nama nije jasno, to treba da se objasni, šta je 3 odsto? Da li je to od prihoda kompanije 3 odsto ili od profita. Ako je od profita to je pogubno za sve nas. Mi imamo najmanju rudnu rentu na svetu, sve rudne rente se kreću od 6 odsto pa najviše“.- kaže sagovornik Danasa.

On kaže kaže da su meštani izabrali lokaciju za preseljenje, ali na toj teritoriji izdata su istražna prava, i njihov zahtev je da se ta istražna prava povuku, i da država Srbija odredi prostorni plan, gde u budućnosti neće biti rudarenja.

Meštani Krivelja nakon zbora blokirali put, gradonačelnik Bora ispraćen zvižducima (VIDEO) 2
Foto: M.S.

„Krivelj se već selio 1982. godine i to je bila jedna gruba procedura, i svi koji su se tada iselili postali su gubitnici, pošto su izgubili veliku imovinu, a dobili su skoro pa ništa. Želim da istaknem da na ovim prostorima više ne može da se živi, pošto kompanija gleda da uštedi novac. Zagađenje je veliko, ima prašine, ako se svi ne presela, ne znam šta će sa tim meštanima biti“.- tvrdi on.

Nikolić kaže da većina meštana Krivelja ne želi da svoju imovinu proda u bescenje, a sigurno je da Zijin želi da uštedi novac, tako što ne ulaže u ekologiju.

„Država ne treba da štiti strani kapital već svoje građane. Ono što čeka nas čeka i ostala sela. Gradska vlast treba dugoročnije da razmišlja, gde će ljudi potom živeti. Ako ne bude odgovora na naša pitanja, pozvaćemo meštane na radikalizaciju protesta“.- poručio je on.

Na zboru je rečeno da kompanija „Zijin“ ne dolaskom na današnji zbor pokazuje da nema poštovanja prema meštanima Krivelja, i da su zborovi mesta gde se o problemima treba razgovarati. Meštani su se složila da je glavna i jedina tema ovog zbora dalji koraci i aktivnosti na opstanku njihove zajednice.

Okupljeni meštani su više puta zvižducima i negodovanjem prekidali gradonačelnika Milikića, koji je kazao da je ovo prva vlast koja dolazi u sela da razgovara sa meštanima.

Meštani Krivelja nakon zbora blokirali put, gradonačelnik Bora ispraćen zvižducima (VIDEO) 3
Foto: M.S.

On je okupljenima kazao detalje sa sastanka u Beogradu gde je odlučeno da lokacija preseljenja nije problem i da je to najbolja moguća lokacija, kao i to da će se vreme preseljanja smanjiti. Ostalo je, kako je on kazao, samo da se definiše cena.

Meštani su upitali kakav će njihov život biti do preseljenja i insistirali su da na to pitanje dobiju odgovor. Deo meštana je kazao da pošto su oni Vlasi, nacionalna manjina, neko želi da ih iseli zbog toga, što su ostali meštani propratili gromkim aplauzom.

Na to je regovao gradonačelnik Milikić koji je kazao da je ovo politizacija i da nema veze sa seljenjem Vlaha, i da su drugi delovi grada i sela selili ranije i da to nema veze sa nacionalnim manjinama. Nakon toga gradonačelnik je napustio zbor dok su ga meštani ispratili zvižducima i povicima “ua”.

Ispred škole gde je zbor održan, gradonačelnik Bora verbalno se sukobio sa pojedinim meštanima gde je i došlo je od razmene teških reči. Dok je Milikić pokušao da održi pres, okupljeni meštani su dobacivali i skandirali “ua”, zbog čega je pres održan nekih 50 metara dalje.

On je istakao da su na jučerašnjem sastanku dogovoreni okviri rudarenja i kako će se rudarenje razvijati u narednom period. Takođe je istakao da je velika stvar završetak nove topionice, na koju Borani čekaju godinama.

Meštani Krivelja nakon zbora blokirali put, gradonačelnik Bora ispraćen zvižducima (VIDEO) 4
Foto: M.S.

Nakon završenog zbora okupljeni meštani blokirali su na sat vremena put Bor – Krivelj. Nova blokada puta zakazana je za sredu 16. februar u 14 časova, i svakog narednog dana, kako su meštani kazali „dok nam Kinezi ne dođu na noge“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari