Postrojenje za fizičko-hemijski tretman opasnog otpada najverovatnije će biti izgrađeno u Dobričevu, bivšem vojnom kompleksu, kod Ćuprije, potvrdio je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Iako zvaničnici tvrde da u tom postrojenju neće biti tretirane radioaktivne, kancerogene materije, kao i da otpad neće na bilo koji način ugroziti životnu sredinu, žitelji Ćuprije i Paraćina najavljuju proteste. Zbog prisustva velikog broja nezadovoljnih građana, jučerašnja sednica Skupštine opštine Ćuprija nije održana.

– Danas je trebalo da damo saglasnost Ministarstvu životne sredine da se započne sa izradom studije izvodljivosti, međutim, zbog otpora velikog broja građana, to nismo uradili. Studija se radi najmanje godinu dana, potom se šalje na reviziju brojnim institucijama, pa tek onda može da se govori o nekoj definitivnoj lokaciji. Za sada je potpuno neizvesno da li će to postrojenje da se gradi u Ćupriji – rekao je za Danas predsednik opštine Ćuprija Borivoje Kalaba. Prema njegovim rečima, od Ministarstva životne sredine su dobili uverenje da će se u njemu prerađivati isključivo neorganski otpad, što „znači ništa radioaktivno, kancerogeno ili eksplozivno“. Proteste u ovoj opštini, kao i potpisivanje peticije započeli su predstavnici Srpske radikalne stranke, a pridružili su im se i brojni građani.

Predstavnici opštine Paraćin nisu bili obavešteni o eventualnoj izgradnji postrojenja, iako se Dobričevo nalazi na granici opština Ćuprija i Paraćin.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunovićrekao je za Danas da nije upoznat sa detaljima vezanim za projekat. On je izrazio bojazan da će najavljeni protesti možda biti iskorišćeni za dobijanje političkih poena.

Pomoćnik ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Aleksandar Vesićnapominje za naš list da konačna odluka o lokaciji nije doneta, kao i da je Dobričevo samo jedno od 40 potencijalnih mesta za izgradnju postrojenja.

– Prva faza izgradnje, za koju će EU izdvojiti tri miliona evra, predviđa izradu glavnog projekta, tehničko-tenderske dokumentacije, kao i izradu studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Za realizaciju druge faze, planirane za 2011, iz fondova EU biće izdvojeno 11 miliona evra. Ona podrazumeva izgradnju infrastrukture i obuku svih zaposlenih. Prvo postrojenje za tretman opasnog otpada u Srbiji zaposlilo bi 124 ljudi i moglo bi da donese finansijsku dobit od pet miliona evra godišnje – objašnjava Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari