Meštani Pakovraća 13. dan blokiraju radove na izgradnji autoputa 1Foto: Shutterstock/Roman023_photography

Meštani sela Pakovraće kod Čačka nastavili su i danas, 13. dan za redom, blokadu firme za proizvodnju betona „Cemprom“ u tom mestu i ne dozvoljavaju da se nastave radovi na izgradnji deonice autoputa Preljina-Požega.

Meštani su zaustavili radove jer, kako tvrde, još uvek im nije isplaćena sva imovina koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta, a dobili su rešenja da će početi rušenje 10 kuća i prinudno iseljenje nekoliko porodica koje su ostale da žive u tim kućama.

Učesnici blokade rekli su agenciji Beta da i dalje nema odgovora na njihove zahteve i da su ogorčeni što ih niko od nadležnih još uvek nije posetio, ali da oni neće odustati od blokade sve dok im ne bude isplaćena sva eksproprisana imovina i šteta na biljnim kulturama.

Blokada firme za proizvodnju betona započela je pre 12 dana jer je 28. marta istekao zakup parcele na kojoj se firma nalazi.

Posle četiri dana blokade, vlasniku parcele Radoslavu Ćosiću Gradska uprava u Čačku je ponudila da umesto zakupa otkupi tu parcelu, na šta je on i pristao, ali je ipak odostao od prodaje kada su mu kasnije javili da mu nude 181.000 dinara za 29,5 ari placa, što bi prema njegovom proračunu bilo oko 61 dinar za kvadratni metar.

Meštani Pakovraća čije se kuće i zemlja nalaze na trasi auto-puta navode da su početkom aprila dobili obećanja na sastanku sa predsednicom Vlade Anom Brnabić da kuće neće biti srušene dok im ne budu isplaćeni i zemlja i kuće koji su eksproprisani, ali to obećanje nije ispunjeno.

Sudski procesi, koje vode meštani Pakovraća koji nisu bili zadovoljni ponuđenom cenom za kuće i zemlju koji im se oduzimaju za izgradnju autoputa, pokrenuti su pre više od dve godine i još uvek nisu završeni.

Stanovnici sela Lisice i Negrišori kod Lučana najavili su od ponedeljka blokadu regionalnog puta Čačak-Lučani zahtevajući sanaciju lokalnih puteva koji su, kako kažu, „uništeni“ radovima na izgradnji auto-puta Preljina-Požega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari