Meštani sela kod Čačka i Kraljeva protestovali zbog oduzimanja zemlje i iskopavanja litijuma 1Čačak Foto: www.wikipedia.org / By Forgivenday

Meštani više od deset čačanskih i kraljevačkih sela održali su danas protest u selu Mrčajevci kod Čačka zbog oduzimanja zemlje za izgradnju „pozajmišta“ na trasi auto-puta Preljina-Pojate, kao i za proširenje aerodroma „Morava“ u Lađevcima.

Oni su protestovali i protiv geoloških istraživanja na njihovom njivama, odnosno iskopavanja litijuma i drugih metala.

Sa protesta su upućeni zahtevi vladi Srbije od koje traže da se hitno obustavi proširenje aerodoroma u Lađevcima dok se ne ispita ekološka opravdanost projekta.

Takođe traže i da se zabrani korišćenje tog aerodroma za teretne i „teške avione“ jer to prema njihovim inforamcijama može da ugrozi zdravlje stanivništva koje živi u okolini aerodroma.

Među zahtevima upućenim vladi Srbije je i hitna obustava prinudnog oduzimanja zemlje za pozajmišta i deponovanje na trasi auto-puta Preljina – Pojate.

Zahtev je i da se odmah isplati eksproprisana zemlja za trasu auto-puta onim poljoprivrednicima koji nisu bili zadovoljni cenom, pa su tužili državu, a sudski procesi još nisu okončani.

Oni traže da država isplati ponuđenu cenu za eksproprisanu zemlju, a da kasnije doplati razliku ukoliko sud usvoji njihove žalbe.

Od vlade traže i da se hitno obustave sva geološka istraživanja i ispitivanja na njihovim njivama, kao što je iskopavanje litijuma ili drugih metala.

Protestu, pod nazivom „Ne damo zemlju – ne damo Srbiju – ne damo đedovinu“ prisustvovalo je oko 300 ljudi iz sela u okolini Čačka i Kraljeva, koja se nalaze na trasi takozvanog Moravskog koridora i u okolini aerodoroma „Morava“ u Lađevcima.

Podršku su im pružili i meštani sela Pranjani kod Gornjeg Milanovca i Gornja Dobrinja kod Požege koji se, kako kažu, bore protiv geoloških istraživanja na njhovoj zemlji i iskopavanju litijuma i drugih metala.

Učesnici protesta su nosili transparente na kojima je pisalo „Ne damo zemlju – ne damo đedovinu. Protiv sramnog oduzimnaja zemlje“ i „Stop litijumu“.

Na protestu su govorili meštani čačanskih sela iz Baluge, Preljine, Stančića, Mrčajevaca i okolnih sela koji su rekli da im je država oduzela plodno poljoprivredno zemljište za pozajmišta i deponovanje materijala u toku izgradnje auto-puta, što su ocenili kao „sramno“.

Oni sumnjaju da se eksproprijacija zemlje ne vrši za potrebe deponija i pozajmišta u toku radova na izgradnji trase auto-puta već za eksploataciju šodera i peska kojim se nasipa ta trasa auto-puta.

Ti meštani su do sada nekoliko puta protestovali zahevajući od lokalne samourpave Čačka da se poništi eksproprijacija njihove zemlje za pozajmišta i deponije, ali, kako kažu, iako im je rukvodstvo Čačka to obećalo, još uvek nisu dobili zvanična rešenja.

Od vlade Srbije su pre mesec dana tražili i da im se nadoknadi rod sa njiva koji nisu uspeli da oberu pre početka radova na izgradnji auto-puta, jer ih niko nije obavestio kada će početi radovi, ali ni odgovor na taj zahtev nisu dobili.

Meštani kraljevačkih sela rekli su da protestuju zato što im se oduzimaju zemlja, kuće i kompletna domaćinstva za proširenje aerodroma „Morava“ za koji tvrde da „godinama nikako da proradi kako treba“.

Na protestu su govorili i pofesori Agronomskog fakulteta Miladin Ševarlić i Duško Brković, predsednik Sindikata lekara i faramceuta Srbije anestieziolog iz Kraljeva Rade Panić.

Protest je podržalo više ekoloških uruženja, Skupština slobodne Srbije, Protestni odbor advokata iz Beograda, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, Udruženje starosedelaca Kraljeva, Pokret Dveri, Narodna stranka, Nova Srbija, Stranka slobode i pravde, Grupa građana „Čačak je naš“ i više javnih ličnosti.

Pre početka protesta, meštani su delili prolaznicima plodove sa svojih njiva – kupus, krompir, papriku, za koje kažu da mogu uskoro nestati ako se nastavi „uništavanje“ plodne zemlje u okolini Preljine i Kraljeva.

Na početku protesta odata je pošta minutom ćutanja nedavno preminulom predsedniku Mesne zajednice Mrčajevci Radoslavu Bogićeviću.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Meštani sela kod Čačka i Kraljeva protestovali zbog oduzimanja zemlje i iskopavanja litijuma”

  1. Miroslav Ilić se svakako neće pojaviti u Mrčajevcima. On svoje selo, lepše od Pariza, voli samo u pesmi a za bivše komšije i familiju ne daje ni 5€, ko Danilo „Kapetanu Draganu“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.