Meštanka Gornjih Nedeljica: Situacija u jadarskim selima je prilično dramatična i kritična 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Situacija u jadarskim selima je prilično dramatična i kritična, a narod je ogorčen zbog donetih zakona o eksproprijaciji i referendumu, izjavila je danas FoNetu Marijana Petković, meštanka Gornjih Nedeljica, sela u kome kompanija Rio Tinto namerava da otvori rudnik.

Ona je tokom posete aktivista regionalnih ekoloških organizacija koje su došli u Gornje Nedeljice kako bi se upoznali sa problemima lokalnog stanovništva, rekla da ih Zakon o eksproprijaciji direktno ugrožava jer Rio Tinto nije otkupio dovoljno zemljišta za otvaranje rudnika i da je od potrebnih 600 hektara otkupljeno svega 136 hektara.

Uz napomenu da „narod više ne da ni ara“, naglasila je da je Zakon o eksproprijaciji izazvao „takav bes da ne zna gde će se završiti“.

Ukazala je da su ljudi u tom kraju „iz ratova i sa Kosova našli utočište“ i da oni utočišta „više nemaju“.

Istakla je da je sve ovo namerno urađeno i da je njihovi posedi proglašeni trećom i petom kategorijom zemljišta i da im je rečeno da njihove vode nisu dobre, što su opovrgle analize vode iz bunara i izvora.

Dodala je da u tom kraju raste kukuruz koji na stablu ima po dva klipa, da je ove godine bilo čak pet otkosa deteline, i da su od domaćih akademika dobili uverenje da će u Jadru sve bogato da rodi zbog zdravih podzemnih voda.

Predsednica udruženja Eko dvogled iz Mostara Amna Popovac istakla je da joj je prvi utisak bio da su Gornje Nedeljice divno selo, da je u pitanju poljoprivredni kraj koji veoma podseća na Toskanu, i da se zapitala ko je uopšte pomislio da napravi rudnik u tako prekrasnoj prirodi i da to učini ljudima koji žele da živi „svoj na svome i od svoga rada“.

Dodala je da su je ruševine kuća koje je kupio Rio Tinto podsetile na rat, i istakla da ne može da veruje da neka država „ovo radi svom narodu i da Srbija ubija svoj narod ovde, planski, radi profita jedne privatne firme“.

Dodala je da je došla da pruži podršku ljudima iz Jadra jer i Bosna i Hercegovina izlazi u susret raznim koncesionarima i gura reke u cevi da bi proizveli takozvanu čistu struju, naglasivši da se „moramo udružiti i ovo zaustaviti jer ćemo inače postati nadničari Evropljana i internacionalnih kompanija kojima će vlastodršci prepisati našu dedovinu“.

Aktivista inicijative Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović rekao je da se u Gornjim Nedeljicama može videti napad na privatnu svojinu i da su meštani pod pritiskom da prodaju svoje kuće i da se isele.

Naglasio je sa se država otvoreno stavila na stranu privatne kompanije i izigrava sopstvene zakone i ne sluša želje i potrebe građana.

Uz ocenu da ni opštinske ni državne institucije ne reaguju, Veselinović je rekao da ne preostaje ništa drugo „nego da jedni drugima pružimo podršku“ i podsetio da će povodom namera Rio Tinto u ponedeljak biti održan protest u Loznici.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je da je poseta grupe aktivista zelenih pokreta Zapadnog Balkana organizovana sa idejom da se problem u vezi sa Rio Tintom podigne na najviši mogući nivo i da se problem internacionalizuje.

Naglasio je da „svi treba da dođu i čuju istinu“ i da će im tada biti jasno koliko je velika borba naroda u Gornjim Nedeljicama i koliko je ona važna.

Istakao je da je Mačva bogat poljoprivredni kraj ispod kog su ogromne rezerve pijaće vode i upozorio da će se „u sledećih 20, 30 godina u svetu voditi ratovi za vodu, a ne za litijum i naftu, a mi vodu imamo i sada ćemo je upropastiti“.

Upozorio je da će Srbija upropastiti svoju priliku jer će je „neki uceniti da preda svoj resurs“ koji neće biti moguće nadomestiti.

Rekao je da su zeleni iz okolnih zemlja pružili podršku da se o ovom problemu raspravlja u Evropskom parlamentu i da veruje da će to pomoći sprečavanju uništavanju prirode ne samo u Srbiji, jer je Rio Tinto projekat koji će „uništiti priliku za dobar život u čitavom regionu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari