U opštini Bela Palanka uspešno se privodi kraju realizacija 14 projekata koji se finansiraju sredstvima iz Nacionalnog investicionog plana čija je ukupna vrednost milion i 400.000 evra, kaže za Danas predsednik opštine dr Aca Spasić, dodajući da su mnogi projekti već završeni, a ostali će biti gotovi do sredine leta.

U opštini Bela Palanka uspešno se privodi kraju realizacija 14 projekata koji se finansiraju sredstvima iz Nacionalnog investicionog plana čija je ukupna vrednost milion i 400.000 evra, kaže za Danas predsednik opštine dr Aca Spasić, dodajući da su mnogi projekti već završeni, a ostali će biti gotovi do sredine leta.
Predsednik belopalanačke opštine kaže da je početkom godine završena sanacija sale u osnovnoj školi, uređen prilazni put do Doma zdravlja i zamena stolarije u ovoj ustanovi. Privodi se kraju i uređenje lokalnih i seoskih puteva. Počelo je i uređenje konaka u manastiru Divljani i restauracija fresaka u crkvi, a u toku je i izgradnja parohijskog doma u Beloj Palanci.

Ne možemo da pomognemo građanima

– Budući da imamo najniže plate u Srbiji svakodnevno u opštinu dolazi veliki broj građana koji traže pomoć, počev od onih najosnovnijih potreba za kupovinu hleba ili lekova, plaćanja školarine i mesečnih karata. Nažalost, stanje u budžetu je slično kao i u privredi. U prvih šest meseci ove godine budžet se ostvaruje sa 66 odsto, tako da i mi ne možemo mnogo da pomognemo – kaže dr Spasić.

– To su krupne investicije koje se finansiraju iz NIP. Naknadno je iz NIP odobrena izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda koje treba da bude završeno ovih dana. Za investicije u Domu zdravlja izdvojeno je 427.000 evra, za postrojenje za preradu otpadnih voda 240.000 evra, za investicije u manastiru u Divljani 160.000 evra, za završetak Parohijskog doma oko 60.000 evra, za puteve i ulice 350.000 evra, a za osnovnu školu oko 50.000 evra. Ostaju još neke sitne investicije koje su uglavnom završene. Projekat vredan 30.000 evra treba da se realizuje, a reč je o uređenju prostora za dnevni boravak starih lica – kaže Spasić
Pored toga, u ovoj opštini se realizuje i poseban projekat koji finansira JP Putevi Srbije. Reč je o uređenju glavnih ulica u Beloj Palanci koje se poklapaju s regionalnim putevima prema Pirotu i Babušnici. Ova investicija vredna je više od milion evra.
Predsednika opštine pitamo i kako se odvija život u opštini koja je s prosekom plate od 10.000 dinara na začelju po primanjima u Srbiji, a veliki broj preduzeća ne radi.
– Na evidenciji Tržišta rada je oko 3.000 nezaposlenih, veliki broj radnika formalno radi, a oko 1.200 radnika je radno angažovano. Ostaje još jedan deo radnika, prvenstveno u fabrici Prvi maj Novitet koji će najverovatnije doživeti sudbinu Vesne i Ukrasa i otići u stečaj. U Budućnosti je nedavno raskinut ugovor o privatizaciji i neminovno se nameće stečaj, tako da će na Tržište rada doći još 200 do 300 radnika. Firme koje rade uglavnom su obućarske. Procenjuje se da je na tim poslovima angažovano oko 200 do 300 radnika. Privatna firma Sim impeks zapošljava oko 150 radnika – kaže predsednik opštine Bela Palanka dr Aca Spasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari